Извънредното положение е удължено до 13 май

Извънредното положение е удължено до 13 май

Мнозинството в парламента одобри удължаването на извънредното положение до 13 май. То беше обявено на 13 март и първоначално беше за срок от един месец. Тази седмица Министерският съвет поиска удължаване на срока до 13 май.  

Удължаването на извънредното положение, поискано от правителството, доведе до поредния задоченсблъсък между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. По-рано Радев се изказа остро срещу мерките на правителството и извънредното положение. Премиерът Бойко Борисов пък определи критиките като "нелепици" и обяви, че държавният глава може да наложи вето и "аз ще изкарам депутатите на ГЕРБ от залата, да си гласуват, да уморим народа". 

В парламента темата се оказа причина за поредно разединение между партиите в управляващата коалиция. ГЕРБ предложиха удължаването на срока до 13 май, а от ВМРО настояваха крайната дата на извънредното положение поне засега да е 30 април.

По време на дебатите от БСП също поискаха извънредното положение да се удължи само до края на месеца, но това не беше прието.

Извънредните мерки трябва да са адекватни, за да не изгорим юргана, заради бълхата, каза социалистът Георги Гьоков.

В отговор от ГЕРБ попитаха дали това означава, че социалистите призовават хората да не спазват ограниченията. "Искате да спрем извънредното положение, да отворим ресторантите, магазините, кафенетата и да пуснем хората да ядат и да пият, за да може да се възроди този бизнес. Може би искате други неща, които не мога да разбера. Само че след това сигурно изобщо няма да има нито кой да яде и пие, нито кой да му готви", каза депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова.

"Ние също подкрепихме решението за въвеждане на извънредно положение. Даже ние сме в основата на това то да бъде срочно - със срок от един месец. Първоначално поисканото от Министерски съвет беше безсрочно. Подкрепихме го с пълното разбиране за сериозността на ситуацията и за необходимостта от действие за овладяване на кризата от болестта. Г-жо Караянчева, когато обсъждахме този въпрос на председателски съвет и постигнахме това съгласие, се договорихме преди да удължаваме срока, Министерски съвет и премиера да дойдат тук и да направят анализ пред Народното събрание и да ни информират какъв резултат са дали мерките, къде има слабости, какво трябва да се коригира, каква е необходимостта от удължаване на срока. Министър-председателят лично пое ангажимент това да бъде така", каза преди гласуването лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Депутатите от ГЕРБ пък решиха да се включат в критиките към президента. "Ние поемаме отговорност за това, което се случва. Днес получихме отказ от отговорност и от президента. Българският президент се скри и се ската, като един човек, който ние очаквахме, че поне някога в живота си е носил отговорност, защото е заемал такива позиции в армията, макар и невоювал, днес той излезе и се скри. Надявам се вашата позиция да не е продиктувана от неговата. България има нужда от президент точно във времена на криза. Тази институция е така формулирана, че тя трябва да функционира във време на криза. Ние точно в кризата нямаме президент. Нямаме КСНС вече колко месеца. На нас не ни трябва този президент и той ще бъде сменен", каза Тома Биков.

Според министъра на финансите Владислав Горанов спорът между управляващи и опозиция е "за две седмици, които са политическа и историческа наносекунда", но вероятно "за болестта са цялото ѝ проявление от заразата до смъртта на някой уязвим".

В атаките срещу БСП се включи и лидерът на "Воля" Веселин Марешки. По време на дебата Нинова поиска аптекарско-петролния бос да бъде наказан по правилника на парламента, защото нарекъл социалистите "изроди".

Председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ обяви, че не е чул "какво точно е станало".  

Споделяне

Още по темата

Още от България