Извънредното положение в Грузия бе отменено

Извънредното положение в Грузия бе отменено

Грузинското правителство отмени в петък извънредното положение, въведено преди девет дни заради вълната от протести в страната, съобщи ББС. Говорителят на вътрешното министерство в държавата заяви, че ситуацията се е нормализирала.

Ходът бе предшестван от смяна на министър-председателя. Президентът Михаил Саакашвили назначи на поста 36-годишния Владимир Гургенидзе, председател на надзорния съвет на частната Грузинска банка. Това е най-голямата търговска банка в страната и единствената грузинска компания, чиито акции се търгуват на Лондонската борса.

Малко преди това на заседание на правителството Саакашвили прие оставката на вече бившия премиер Зураб Ногаидели. "Пред нас стоят нови задачи, които трябва да бъдат решавани от нови хора", заяви Саакашвили в изявление по държавната телевизия.

Опозиционните протести в столицата Тбилиси, започнали преди две седмици, бяха определени като най-мащабните от времето на “розовата революция”, която доведе Саакашвили на власт. Основното искане на протестиращите бе оставката на президента. Той бе обвинен в авторитарно управление и корупция, което бе отречено от самия него.

В петия ден на митингите пред сградата на грузинския парламент се достигна до сблъсъци между демонстрантите и властите, при които стотици души пострадаха. Действията на полицията бяха разкритикувани от международната общност.

Споделяне

Още от Свят