Извънредното положение в Сърбия е отменено

Наташа Мичич, която изпълнява длъжността президент на Сърбия, отмени днес извънредното положение в републиката, въведено на 12 март след убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич.

Мичич обяви решението си, след като по-рано днес сръбското правителството единодушно реши да предложи отмяна на извънредното положение в страната. Премиерът на Сърбия Зоран Живкович заяви, че борбата с организираната престъпност продължава независимо, че полицията няма да има толкова широки пълномощия.

Извънредното положение ограничи медийните, трудовите и други граждански свободи, и даде на полицията по-широки пълномощия да разследват и задържат заподозрени. С него също бе въведен 30-дневен период за задържане без правото на адвокат, който бе наложен на над 2000 души от всички социални сфери, а хиляди бяха освободени след като бяха разпитани.

Драконовите санкции и по-голямата полицейска власт същевременно залегнаха в наказателния кодекс и други инструменти, насочени срещу организираната престъпност, която бе обявена за главна заплаха за Сърбия.

През последните дни в управляващата коалиция се появиха разногласия дали, кога и в каква степен да бъдат отменени специалните мерки, които държавата предприе за разкриване на убийството на Зоран Джинджич и в борбата с организираната престъпност.

Вицепремиерите Чедомир Йованович и Жарко Корач и министърът на правосъдието Владан Батич се обявиха за частична отмяна при контрола върху медиите, синдикалната дейност и публичните прояви. Зад идеята извънредното положение да бъде отменено изцяло застанаха и.д. президент на Сърбия Наташа Мичич и председателят на Конституционния съд Слободан Вучетич.

Председателят на парламента на Сърбия и Черна гора Драголюб Мичунович подкрепи пълната отмяна на извънредното положение.

За нас бе направено изключение и станахме член на Съвета на Европа, но ако запазим широките пълномощия на полицията, ще трябва да напуснем семейството на демократичните държави в Европа, казва Мичунович в интервю, публикувано днес в Белград.

Председателят на Конституционния съд на Сърбия Слободан Вучетич каза в събота пред радио Б-92, че няма законова възможност за подобно поетапно сваляне на извънредното положение.

Сръбското правителство предложи отмяната на извънредното положение в момент, когато в Белград на посещение е делегация на ОССЕ, ръководена от председателстващия организацията и външен министър на Холандия Яп де Хоп Схефер.

Според дипломатическата мисия на ОССЕ в Белград разговорите със сръбските власти ще преминат под знака на извънредното положение.

Днес сръбският премиер Зоран Живкович заяви, че въведеното извънредно положение в републиката е изпълнило целите си да бъдат идентифицирани и заловени извършителите на атентата срещу Зоран Джинджич.

Милорад Лукович-Легия, бивш командир на частта за специални операции, известна като Червени барети, който е смятан за главния организатор на убийството, все още е на свобода.Според последната информация на полицията той се намира на територия на Сърбия или на Република Сръбска, Босна и Херцеговина.

По БТА

Още от Балкани

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?