Извънредното положение в Токио се удължава до 20 юни в навечерието на олимпиадата

Извънредното положение в Токио се удължава до 20 юни в навечерието на олимпиадата

Япония реши да удължи настоящото извънредно положение заради коронавируса в Токио и други региони - по-малко от два месеца преди откриването на летните олимпийски игри, на които столицата на страната ще бъде домакин, предаде ДПА.

Японското правителство удължи до 20 юни в Токио и още осем префектури изтичащата в понеделник мярка.

В Япония ваксинацията на населението върви с бавни темпове, а нови варианти на коронавируса се разпространяват бързо, отбелязва ДПА.

Експерти предупредиха за възможен скок на заразените, тъй като новите, по-лесно предавани от човек на човек варианти на вируса са причина за повече от 80 на сто от новите случаи в Токио.

В края на миналия месец бе обявено извънредно положение в японската столица за трети път от началото на пандемията. Това доведе до отлагане на планирана визита на президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах в Япония преди началото на игрите в Токио.

Въпреки растящата съпротива срещу провеждането на олимпиадата в условията на пандемията, МОК и японските организатори продължават подготовката за провеждането на спортното събитие, което вече веднъж беше отложено с една година заради коронавируса.

Лекари и медицински сестри в цяла Япония се обявиха срещу игрите, тъй като има претоварени болници.

Миналата седмица след окончателното тридневно координационно заседание преди олимпиадата председателят на координационната комисия за игрите Джон Коутс каза, че те ще бъдат проведени дори в условията на извънредно положение.

На заседанието Бах предложи в олимпийското село и на обектите, които ще приемат спортните надпревари, да бъде изпратен допълнителен медицински персонал.

До началото на игрите над 80 на сто от хората в олимпийското село ще бъдат ваксинирани, добави президентът на МОК.

По данни на японските здравни власти до 26 май само 2 процента от 125-милионното население на страната са били напълно ваксинирани. В Япония са регистрирани общо над 733 хиляди случая на коронавирус и и около 12 700 починали - най-големия брой в цяла Източна Азия, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?