Извънредното положение във Франция ще бъде удължено с 3 месеца

Извънредното положение във Франция ще бъде удължено с 3 месеца

Френският президент Франсоа Оланд ще поиска от парламента да удължи с три месеца, считано от 26 февруари, извънредното положение, обявено след ноемврийските атентати в Париж. Това каза след среща в Елисейския дворец с Оланд лидерът на Френската комунистическа партия Пиер Лоран, предаде АФП.

На 3 февруари на заседание на правителството ще бъдат представени документи за удължаване с три месеца на извънредните мерки.

По-рано френският премиер Манюел Валс заяви, че извънредното положение ще продължи колкото е необходимо.

Извънредните мерки, които разширяват правомощията на властите да поставят под домашен арест и да извършват обиски без съдебна заповед, трябваше да изтекат на 26 февруари.

На въпрос в дадено в Давос интервю за Би Би Си колко време мисли, че ще продължи извънредното положение, Валс отвърна: "Колкото е необходимо. Докато има заплаха, трябва да използваме всички средства."

Валс добави, че извънредното положение трябва да се запази, "докато се отървем от "Ислямска държава". "С тероризма сме изправени пред тотална и глобална война. Войната, която водим, също трябва да е тотална, глобална и безмилостна", каза френският премиер.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?