Извънредното положение вероятно ще бъде удължено

Снимка: БГНЕС, архив

Очертава се да бъде удължено извънредното положение в страната, което бе обявено на 13 март за срок от един месец. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в събота пред бТВ.

От обясненията му се разбра, че ще има няколко "учения" за изграждане на полеви болници в страната, които ще бъдат използвани само в случай че се наложи лечението на голям брой хора. В петък такова учение бе направено в "Арена Армеец" в София. Попитан дали леглата ще останат така, Каракачанов отговори: "Това беше учение. Леглата ще останат, ако се наложи ще бъде внесено само медицинското оборудване, подготвени са и 9 кабинета за прегледи, направена е схемата откъде ще влиза болния, къде ще бъде преглеждан, как ще бъде хоспитализиран".

Предстои да бъдат проведени още три такива болници в Пловдив, Варна и Русе. Те ще са в зали, които не функционират заради мерките срещу разпространението на коронавируса.

Каракачанов коментира и решението на управляващите, което дава възможност за включването на военни в дейностите по "прилагане на противоепидемиологични мерки и ограниченията на територията на страната" при извънредното положение. Решението бе остро разкритикувано от депутатите от БСП, които изтъкнаха, че това би предизвикало ненужна паника.

"Хората уважават българската армия и разчитат на нея. Притесняват се някои политици в парламента от опозицията, които спекулират с темата", каза Каракачанов в събота.

По думите му "армията няма да тръгне с танковете по улиците", но все пак военна техника ще се ползва за пренасяне на защитни облекла и храна, ако се наложи. "Армията ще поеме от полицията някои от важните инфраструктурни обекти за охрана. Ние се борим не с външен противник, а с вирус – няма нужда от танкове", допълни вицепремиерът.

Армията ще има право също така да задържа и да предава задържаните на полицията. Да участва в охраната на обществения ред, да контролира движението, както и да проверява документи за самоличност. "В това няма нищо ненормално, когато виждаме, че полицията се задъхва. Тя има изключително много работа", каза Красимир Каракачанов.

Според окончателно приетия закон за извънредното положение хората под карантина ще бъдат следени чрез мобилните си телефони, докато отпадне задължителната им изолация.

"Има случаи, които бягат и не желаят да се съобразят с мерките. Ако някой заразен реши, че може да си играе с живота на другите, какво трябва да го правят институциите? Следенето означава не да ви слушат разговорите и да ви четат SMSите, а да се вижда къде се движите", каза Каракачанов по повод този текст.

Споделяне

Още по темата

Още от България