Извънредното заседание на Народното събрание ще е през следващата седмица

Бойко Борисов настоява депутатите да гледат бюджета още в неделя

Сн. БГНЕС

Председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви в събота пред вестник ”Преса”, че ще спази желанието на депутатите от ГЕРБ и ще свика извънредно заседание на парламента още през следващата седмица.

Преди ден от ГЕРБ внесоха искане подкрепено от 77 депутати за прекъсване на ваканцията заради президентското вето върху актуализацията на бюджета. Миков поиска от лидерите на четирите парламентарно представените партии "да го уведомят във възможно най-кратки срокове кой от следващите дни би бил най-подходящ и удобен от тяхна гледна точка за провеждане на заседанието".

Още в събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати писмо до Михаил Миков, с което настоява извънредното заседание на Народното събрание да се проведе не по-късно от 11 или 12 август (неделя или понеделник).

"Предвид създалото се напрежение, считаме, че парламентът трябва да отговори на обществения интерес, което може да стане единствено чрез незабавното свикване на извънредно заседание на Народното събрание", пише Борисов до председателя на парламента.

Преди да изпрати писмото той говори пред ”Нова телевизия” какво трябва да се случи, за да падне правителството.

”Ако Волен Сидеров не влезе с ”Атака” и ГЕРБ не гласува, няма как да мине актуализацията на бюджета и ще падне правителството. ”Атака” е това, което крепи БСП и ДПС на власт. Да се съберат утре и да приключат с ветото и толкоз, само че не могат да се съберат. Те не са в България. Тези, които са пред „Евксиноград” си мислят, че там почиват. Те са извън България, по чужбина, по екзотиките са те, затова трудно ще ги съберат сега – това им е проблемът. А там трябва да са 121 депутата и тук „Атака”, няма как да избяга пак Волен Сидеров, че той е патерицата на ДПС и БСП, няма как. Защото, ако не влезе в парламента и ние не влезем, няма как да мине, пада правителството”, коментира Борисов пред "Нова телевизия".

Той обясни още, че ако премиерът Пламен Орешарски е ”поне малко финансист и икономист” ще отдели пари за електронното правителство от актуализацията на бюджета.

”Да отдели пари за електронно правителство от този заем с две ръце ще го подкрепя, 2 млрд. лева – не един да изтегли за енергийна ефективност, с две ръце ще гласувам за тях. Не да вкарват парите в резерва на ниска лихва, а да ги взимат на висока и да ги похарчат непрозрачно. Ако теглят заем поне да го сложат прозрачно и там, където може да се види, да го сложат там, където тази актуализация след това няма да задължи следващите поколения”, каза още Бойко Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България