Извършен е първият полет на газ

Самолет на авиокомпанията “Катар Еъруейз“ е извършил на 12 октомври първият в историята полет, за чието осъществяване и използвано ново гориво, частично произведено от втечнен природен газ. Това съобщиха световните агенции, цитирайки прессъобщение на авиопревозвача.

По данни на компанията Airbus А-340-600 с двигатели на “Ролс Ройс“ е извършил полет от Лондон до Доха, който е продължил над шест часа. Използвата е горивна смес, произведена от компанията “Шел“, която съдържала 50 на сто от обичайния керосин, добиван от нефт, останалата половина е т.нар. GTL-керосина (gas to liquids kerosene), произведен от природен газ. На борда на самолета са били представители на корпорацията “Еърбъс“, “Ролс Ройс“, “Шел“ и други фирми от Катар, пише местният вестник “Пенинсула“.

Това е поредната крачка на проекта, включващ компаниите “Еърбъс“, “Катар Еъруейз“, “Катар Петролеум“, “Катар Сайънс анд Технолъджи парк“, “Ролс Ройс“, “Шел“ и др.

“Файненшъл Таймс“ отбелязва, че и по-рано авиолинии в Южна Африка са използвали алтернативно гориво, получено чрез преработка на въглища (coal-to-liquid kerosene), но GTL-керосинът е екологически по-безопасен, пише изданието.

Катар е сред най-големите производители на природен газ в света и разполага с над 13 процента от всички доказани световни залежи на синьото гориво.

През 2008 г. резкият скок на цената на керосина стана причина за банкрута на множество авиопревозвачи, припомнят агенциите.

Споделяне

Още от Бизнес