Извършена е успешна бъбречна трансплантация в Александровска болница

Успешно е завършила бъбречна трансплантация на 47-годишен пациент с инициали Д. Д. от Шумен в Александровска боолница. Това съобщи началникът на Клиника по урология на Александровска болница проф. д-р Петър Панчев, цитиран от Агенция Фокус. Операцията по присаждането на органа започна в ранните следобедни часове на петък и приключи в 18,15 часа.

“Операцията премина без съществени усложнения. Критичният период, в който има опасност за отхвърляне на чуждия орган, изтича утре”, каза още началникът на клиниката по урология проф. д-р Панчев. “За 2005 г. това е първата операция от кадавър” (пациент в мозъчна смърт), допълни още той.

 Донорският бъбрек е от 60-годишен пациент на болница "Царица Йоанна", починал в нощта на 30 срещу 31 март. Двата негови органа бяха експлантирани по желание на неговите близки в четвъртък в 15.30 часа.

Паралелно с операцията в Александровска болница започна и трансплантация на другия бъбрек в “Пирогов” на 40-годишна жена. До ранните вечерни часове тя не бе приключила.

Споделяне

Още от България