Извършителят на масовото убийство в Лас Вегас се е готвил старателно за нападението

Сн. ЕПА/БГНЕС

Камерите, 23-те огнестрелни оръжия, стотиците патрони и друга техника, открити в хотелската стая на нападателя от Лас Вегас, показват, че той е имал добре обмислен план как да причини максимален брой жертви, като в същото време държи полицията на разстояние, пише в. "Ню Йорк таймс".

12 от пушките в луксозната стая на Падок в хотела "Мандалей бей" са били модифицирани, за да може да изстрелват стотици куршуми в минута. Устройствата за модифицирането им са евтини и законни в САЩ, макар че напълно автоматичните оръжия по принцип не са.

Общо 58 души загинаха при стрелбата на 64-годишния Стивън Падок с автоматично оръжие от 32-ия етаж на хотел в Лас Вегас по тълпа от над 22 000 души дошли на кънтри концерт, припомня американското издание. 59-ата жертва е самият извършител, а над 500 души бяха ранени.

Извършителят на масовото убийство в Лас Вегас е имал 47 огнестрелни оръжия на три различни места, включително в хотелската си стая и жилищата си, съобщи Американското бюро за алкохол, тютюн и огнестрелно оръжие, цитирано от Ройтерс.

Помощник-шерифът на града Кевин Макмахил каза, че Стивън Падок е инсталирал две камери в коридора при хотелската си стая, за да следи за приближаването на служители на реда. Камери за наблюдение е имало и в стаята му.

Според Макмахил Падок е стрелял по множеството между 9 и 11 минути.

Според източник на телевизия Си Ен Ен Падок е събирал арсенала си в продължение на над 20 години.

На пресконференция шерифът на Лас Вегас Джоузеф Ломбардо каза, че стрелецът изглежда се е подготвил много щателно за масовото убийство.

На смайващи снимки от хотелската стая на нападателя от Лас Вегас се виждат пръснати навсякъде гилзи и оръжия, някои от тях монтирани на триножници, пише британският в. "Телеграф". Оказа се, че нападателят е поставил камера в стаята си и най-малко още една извън нея. "Предполагам, че е гледал дали идват да го арестуват", заявява шериф Джо Ломбардо, цитиран от британското издание.

На снимките се вижда бележка на масата и дупки във вратата на стаята, през която нападателят Стивън Падок е стрелял, ранявайки един полицай.

По всичко личи, че за разлика от други нападатели, Падок не е оставил "манифест", обясняващ мотивите му, но е знаел какво и как иска да направи и изглежда не е имал план за бягство, отбелязва Клинт ван Зандт от отдела за профилиране на ФБР, цитиран от британския в. "Телеграф".

42 на сто от оръжието, притежавано от частни лица по цял свят, е в ръцете на американски граждани, предаде в. "Ю Ес Ей тудей", коментирайки започващия общонационален дебат в САЩ за контрола над оръжията.

Общо хората по света притежават 650 милиона огнестрелни оръжия. 273 милиона от тях са в Америка, където живее само 4,4 на сто от населението на планетата, или 326 милиона души, отбелязва изданието.

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" призова Конгреса на САЩ да приеме незабавно мерки за затягане на контрола над оръжията.


Асошиейтед прес съобщи, че Падок е работил като пощальон, после като служител в данъчна служба, а след това се занимавал с одити в отбранителната сфера. По-рано телевизия "Фокс нюз" съобщи, че той работил и за авиокосмическата корпорация "Локхийд Мартин".

В дните преди атаката стрелецът е превел 100 000 долара по сметка на Филипините. Разследващите искат да разпитат подробно приятелката на Падок Мерилу Данли.

Тя се е върнала днес в САЩ след едноседмичен престой на Филипините, за да бъде разпитана, съобщи Асошиейтед прес. Очаква се тя да е в центъра на разследването, което трябва да установи защо Стивън Падок, който досега не е имал прояви на насилие, нито е извършвал престъпления, е решил да открие огън по посетителите на кънтри концерта от стаята на хотела си в Лас Вегас.


62-годишната Мерилу Данли е била посрещната на летището от агенти на ФБР.

Сестрите на Данли, които са в Австралия, заявиха по-рано, че според тях Падок я е отпратил далеч, за да не попречи на плановете му.

Самият Падок е пътувал поне два пъти до Филипините, където приятелката му е родена. През 2013 и 2014 г. двамата са празнували рождения ѝ ден и са пребивавали в страната по пет-шест дни.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят