"Международна сделка" спаси положението

Изведнъж се намериха пари за неизплатените заплати във ВМЗ Сопот

Синдикатите с авангардно предложение - вместо снаряди оръжейният завод да прави фойерверки

Сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов обяви изненадващо в петък, че правителството е превело близо 4 млн. лева за заплати на работниците от ВМЗ Сопот. Това става два дни, след като финансовият министър Симеон Дянков категорично заяви, че в завода ще получат заплати едва след успешна сделка за приватизацията му.

 

Работниците в предприятието днес ще получат всички дължими заплати, включително и тази, която трябвало да се преведе в понеделник. Средствата били осигурени от международна сделка. От обясненията на Борисов обаче не стана ясно каква е тя.

 

Всичките около 3200 работници не са взимали заплати от месеци и нямат средства за покриването на елементарните си човешки нужди. Според официалната информация задълженията към работниците са 2.5 млн. лева.

 

Борисов се срещна в Министерския съвет с президентите на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев и на КНСБ Пламен Димитров в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

 

Само няколко часа по-рано пред бТВ премиерът не каза нито дума за спасяване на работещите във ВМЗ и не се знае как изведнъж се намериха пари.

 

"Заводът дължи на хазната и частни доставчици около 180 млн. лева. Директорът на НАП Красимир Стефанов е изпратил автомобил, който да отвори системата на място в банките, за да може да се отблокира сметката", заяви Борисов.

 

Ситуацията напомни спасяването на работниците от Горубсо - Мадан преди няколко месеца, когато изведнъж се намериха пари за неплащаните от месеци заплати пак след намесването на държавата.

 

Дълговете на ВМЗ са натрупани през последните 20 години и ще се търсят виновниците за състоянието на предприятието, продължи да обяснява Борисов. Той нарече сегашният директор на завода Иван Стоенчев "слаб" и предопредели съдбата му - вероятно ще бъде сменен.

 

"При положение, че миналата година сме дали 6 млн. лева и сме казали на директора – "това ще го пазиш за заплати”, ако е вярно това, което ми казват синдикатите, че суровини са се купували на пъти по-високи цени, прокурорите трябва да повдигнат обвинение на бивши и сегашни директори, които са купували подобни суровини", заяви премиерът.

 

В заключение Борисов пожела на работниците приятни почивни дни и им се извини за създаденото неудобство, отбелязвайки, че "най-малко вина имам аз и колегите за ситуацията в този завод, ние сме положили големи усилия".

 

Синдикатите излязоха с поредното "оригинално" предложение. Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев обясни, че вместо да внасяме хиляди тонове фойерверки, можем да си ги произвеждаме в Сопот. Според Тренчев годишният внос на този ценен продукт бил 2500 тона

 

Сутринта пред бТВ премиерът отново коментира прословутия случай с пръстените на работничката от ВМЗ Сопот, която му изпрати лук, за да му покаже как гладуват работниците в завода.

 

"Защо не изпрати на Станишев кромид лук, който го е довел състоянието на завода…колко години БСП управляват. Ние за три години ли сме го привели? Точно обратното, от 14 милиона дългове за ВМЗ го сведохме до един милион и оздравихме предприятието. И това са фактите. Така че очаквам от жената и тя да ми каже "извинявай – положил си максимално усилия" и аз ще ѝ кажа "извинявай, госпожо. Не знам откъде са ти пръстените, не ми е работа", каза раздразнено Борисов.

 

Работничката Даниела Генкова отново не му остана длъжна и му отговори, цитирана от БГНЕС, че по време на управлението на Станишев в завода е имало проблеми, но са били разрешавани и са изплащани заплатите.

 

Напрежението в сопотското предприятие ескалира, след като по-рано този месец се провали очакваната сделка с единствения кандидат-купувач "Емко" ЕООД, на когото се разчиташе да тушира социалното напрежение заради неизплащаните от два месеца заплати в оръжейните заводи, където работят повечето хора от региона.

 

Фирмата не внесе задължителния депозит от 3 млн. евро, но действителната причина за провала на процедурата бяха пречките пред съкращаването на част от персонала в завода.

 

Правителството вече обяви, че ще реализира оздравителна програма в завода, според която също трябва да се извършат съкращения. В същото време парламентът извади ВМЗ-Сопот от забранителния списък за приватизация и даде зелена светлина за бърза продажба на предприятието при облекчени условия.

Споделяне

Още по темата

Още от България