Извелата Португалия от кризата коалиция печели изборите, но без абсолютно мнозинство

Премиерът на Португалия Педру Пасуш Коелю

Педру Пасуш Коелю изведе своята дясноцентристка коалиция до победа на парламентарните избори в Португалия и стана първият министър-председател от еврозоната, който печели избори след управление на строги икономии и спасителен план. С резултат 38.5 % от гласовете неговият съюз "Напред Португалия" е най-голямата самостоятелна политическа сила след проведените в неделя избори. Той обаче губи абсолютното си мнозинство в парламента, тъй като партии вляво от центъра взеха над половината от местата.

Лидерът на опозиционната Социалистическа партия Антониу Коща призна поражение и заяви, че неговата умерена проевропейска партия няма да участва в "негативно мнозинство" с по-радикални леви формации срещу програмата на правителство на малцинството, оглавявано от Пасуш Коелю.

Партията на Коща, която обещаваше да смекчи мерките за икономии, спечели 32% от гласовете, предаде Ройтерс.

Левият блок - политическа формация, сходна с управляващата в Гърция лява радикална партия "Сириза", спечели изненадващо 10 процента от гласовете и за първи път да изпревари Комунистическата партия, съюзена със Зелените, която печели 8 процента.

Искам да поздравя Пасуш Коелю, заяви Коща късно в неделя. Социалистическата партия не постигна целите си, каза той и пое политическа и лична отговорност за загубата, но обяви, че няма да подава оставка.

Победата на дясноцентристката коалиция е впечатляваща, тъй като именно тя изпълни в продължение на четири години програма за строги икономии, които подложиха на изпитание португалците. Избирателите обаче заложиха на поддържане на икономическата стабилност.

В предизборната кампания премиерът постави акцент върху наложените от неговото правителство ограничения, благодарение на които Португалия успя да преодолее една от най-тежките кризи в историята си и да постигне плах икономически растеж след тригодишна рецесия.

"Ще информираме президента на Републиката, че сме на разположение да съставим правителство. Ние не успяхме да постигнем мнозинство в парламента", каза Коелю пред привърженици на неговата Социалдемократическа партия в Лисабон. "Новият състав на парламента изисква повече усилия от всички нас", призна премиерът, чиято коалиция спечели изборите след четири години на сурови икономически ограничения.

Премиерът Коелю отбеляза, че над 70 на сто от новия парламент се състои от "политически сили, които държат на нашата принадлежност към Европейския съюз и единната валута".

"Най-спешната ни задача е да осигурим на страната бюджет за 2016 г., който да гарантира контрол над публичните финанси и намаляване на дълга", добави Коелю.

Той ще се опита да постигне със Социалистическата партия необходимите споразумения за прилагане на важните реформи, особено във финансирането на социалната сигурност.

В предизборната кампания премиерът постави акцент върху наложените от неговото правителство сурови икономии, благодарение на които Португалия успя да преодолее една от най-тежките кризи в историята си и да постигне плах икономически растеж след тригодишна рецесия. При идването на власт на дясноцентристката коалиция през 2011 г. Португалия бе на ръба на неплатежоспособността, а предшественикът на Коелю - социалистът Жозе Сократиш, бе поискал помощ от 78 милиарда евро от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Антониу Коща заяви, че мнозинството от избирателите са гласували "за промяна в управлението... но това мнозинството (вляво) все още не представлява правителствено мнозинство".

Новото правителство на Пасуш Коелю ще трябва "да обърне страницата на икономиите", заяви Коща, цитиран от "Файненшъл таймс".

Той категорично отхвърли възможността Социалистическата партия да се обедини с левите партии, които се противопоставят на еврото. Преди изборите той беше заявил, че би се съгласил на коалиция с Пасуш Коелю само в случай на "марисанско нашествие" и че няма да подкрепи управленската програма на дясноцентристкото правителство, нито пък предложенията му за бюджета за 2016 г.

Наблюдатели отбелязват, че социалистите на Коща имат по-големи различия с останалите леви партии, отколкото със социалдемократите на Пасуш Коелю.

Победата на досегашния премиер, който предупреждаваше избирателите за рисковете от "авантюри" от гръцки стил, може да се разглежда като оправдание за правотата на германския канцлер Ангела Меркел и други европейски лидери, които са привърженици на строгата бюджетна дисциплина в еврозоната.

Първите трудности пред новото правителство са с приемането на бюджета за следващата година. Коалицията на Пасуш Коелю повиши данъците и ограничи публичните разходи, но по време на предизборната кампания обяви, че страната най-накрая е започнала да вижда резултатите от тези мерки – постепенно връщане към растеж след три години рецесия.

Победата на правителствената коалиция бе немислима допреди няколко месеца, когато социологическите проучвания даваха солидна преднина на социалистите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа