Известен френски учен бе намерен мъртъв в хотелска стая

Директорът на престижния френски Институт за политически науки Ришар Декоен бе намерен мъртъв в стаята си в нюйоркски хотел, съобщи Ройтерс във вторник. Полицията в Ню Йорк е започнала разследване, защото намира за подозрителни обстоятелствата около смъртта му.

Тялото на Декоен е било открито от човек от персонала към 13 часа местно време във  вторник в хотелска стая в Манхатън. Декоен лежал гол на леглото си, а стаята била в безпорядък, заяви заместник.-комисар Пол Браун, цитиран от АФП.

Браун отказа да прави предположения за това как е настъпила смъртта, но каза, че следствието не изключва нито една версия, а също, че е възможно в определен момент в стаята на Декоен да е имало и други хора.

53-годишният Декоен бил в Ню Йорк за конференция на Колумбийския университет и в 9 часа местно време имал среща с четирима свои колеги в салона на хотел "Микеланджело" в центъра на Манхатън. Тъй като той не се явил на срещата, колегите му помислили, че е отишъл на конференцията преди тях. Понеже го нямало и на конференцията, колегите на Декоен се обадили в хотела, за да помолят да се провери какво става с него. В 9 часа служители на хотела проверили и той спял. В 13 часа бил намерен мъртъв..

Декоен ръководеше парижкия Институт за политически науки от 1996 г. Той беше член и на Държавния съвет на Франция - органът, който консултира правителството по юридически въпроси. След новината за смъртта му френският президент Никола Саркози му отдаде почит за службата му в полза на страната.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?