Известен политик купувал гласове за партия от "известен етнос"

Снимка: БГНЕС

Известен политик от близкото минало купува гласове в регионите на Враца, Монтана и Видин. Те са в полза на партия "от известен етнос". Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков без да споменава имена.

Бивш министър на вътрешните работи е имал среща в Кюстендил, на която заедно с бивш областен управител и шефа на полицията са обсъждали как 15 хил. македонци с българско гражданство да гласуват у нас. Официално полицейският началник се е водел в болница, каза още Рашков. По думите му има опити за концентриране на вътрешен изборен туризъм на много места. МВР-шефът спомена благоевградско село, където изведнъж се регистрирали адресно няколко хиляди души.

"Тъй като очакваме това да се мултиплицира и в други райони, сме във връзка и контакт с МРРБ и ще вземем всички възможни административни мерки", каза Рашков. Главният секретар на МВР Стоян Темелакиев обясни, че се прави активна дерегистрация. Той спомена село край Плевен, където ситуацията била сходна.

Според Рашков в Плевенско имало първоначално 300 избиратели, а след това се оказвали 1000. И всички гласували по еднакъв начин.

"Там процентът отива към социалистическия преди години, познайте от първия път за коя партия", заяви той.

Тази сутрин в цялата страна е започнала специализирана полицейска операция против купуването на гласове, каза още Рашков. Тя ще продължи до изборите. Участват жандармерията, както и охранителна, икономическа и криминална полиция. При обиски на две места в Бургас са открити телефон със снимки на 31 лични карти. Отново в Бургас е намерен списък с имена на хора, които дължат пари на лихвари. Било им е обещано, че част или целите им дългове ще бъдат опростени, ако гласуват за определена партия.

"Това е парадокс, всички знаят, всички медии отразяват, че купуването и продаването на гласове е престъпление и в същото време МВР се натъква на бих казал много активна дейност, насочена точно към това деяние. Всички лица, които бъдат уличени в подготовка и извършване на такава дейност, ще бъдат подложени на законовите процедури", коментира Рашков.

МВР е засякло опит за изборни измами и в Германия, каза още Темелакиев. Българин, който живеел там от години, е подал фалшиви заявления за регистрация за гласуване от името на други хора, за да се разкрие секция.

"Една голяма част от тях не знаят, че ще гласуват в Германия, възложили сме активни проверки за територията на други държави", заяви Темелакиев. Според него въпросният човек е от Плевенско и е подозиран в купуване на гласове и у нас.

В село Бяло поле, Благоевградско по няколкостотин души са регистрирани на един адрес, каза още главният секретар. Става дума за площ от 20 кв. м., на на която няма как да живеят всичките, обясни Темелакиев.

Полицията в Кюстендил не е оставена без ръководство, след като началникът ѝ е излязъл в болнични, каза пък Рашков. Той иронично заяви, че през последните седмици е модерно шефове на служби да излизат в отпуск или болнични. И припомни случая с шефа на пловдивската полиция Йордан Рогачев, който също се оказа в болница в деня, в който вътрешна сигурност арестува шефа на Трето районно в града.

По кюстендилския случай няма образувано дело.

"Но ние сме длъжни да уведомим публично, като мислим, че тази публичност ще обезпечи в известна степен изборите на 11 юли", заяви обаче Рашков.

Бившият вътрешен министър Христо Терзийски, който е водач на листата на ГЕРБ в Кюстендил, реагира на твърденията на Рашков. Във фейсбук той написа, че ако МВР-шефът има доказателства за извършени престъпления, е редно да действа. В противен случай трябвало да си понесе последствията.

Терзийски не потвърждава, че той е бившият министър, за когото говори Рашков, нито пък, че подобна среща е била организирана.

Прокуратурата се е самосезирала по случая, завиха от държавното обвинение. Информацията за срещата идвала от докладна записка на полицай в Кюстендил. В нея пишело, че има информация за неустановени лица, които са се срещали, за да си говорят за предстоящите избори. По записката не била извършена допълнителна проверка.

"Поради липса на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление против политическите права на гражданите, прокурор е възложил проверка на органите на МВР, като е дал пълни, конкретни и подробни указания за събиране на достатъчно данни", съобщиха от прокуратурата. Срокът за събиране на информацията е 48 часа.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?