Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Известен учен едва не бе убит от бездомни кучета, Фандъкова пак обеща мерки

Кметицата се оправдава с общинарите, гражданите и "Екоравновесие", според съда отговорна е тя

81 коментара
Известен учен едва не бе убит от бездомни кучета, Фандъкова пак обеща мерки

Часове след трагедията с възрастен мъж, който едва не е бил убит на място от глутница бездомни кучета, столичният кмет Йорданка Фандъкова отново обеща спешни мерки за справяне с проблема и се оправда с Общинския съвет, който в миналия си мандат – с мнозинство на ГЕРБ – не е приел нова наредба.

Няма друг път за решаване на проблема с бездомните кучета освен със засилена и мащабна кастрация и изграждане на нови приюти, заяви Фандъкова в четвъртък пред журналисти.

Общинските власти в лицето на столичния кмет, зам.-кметът по екологията, районният кмет на район "Студентски" и новият шеф на общинската фирма "Екоравновесие" бяха единодушни, че вината за подобни инциденти е на гражданите, които хранят бездомни кучета.

По крайниците на нахапания мъж липсват мускулни тъкани

За инцидента с 87-годишния преподавател в Американския колеж проф. Ботьо Тачков се знае следното: Той имал навика да се разхожда на поляните зад общежитията на колежа, което направил и в сряда следобед, като на връщане минал през бетонен възел. Там го настигат 20-тина кучета и го повалят на земята.

Това разказал охранителят на бетонния възел на колегата си. Като чул виковете, охранителят се втурнал и видял как кучетата буквално гризат от човека. Започнал да ги удря с прът и така ги разгонил.

Според лекарите от Военна болница нахапванията са толкова жестоки, че на места по крайниците му изобщо липсват мускулни тъкани.

Проф. Тачков е с тежки наранявания по главата и тялото. Лекарите от ВМА са направили няколко операции, за да спасят живота му. Според лекарите обаче предстоят още интервенции. Мъжът е на изкуствено дишане. Той е в критично състояние с опасност за живота, съобщи БНТ.

От години учениците и преподавателите в Американския колеж в София, който е в близост до мястото на инцидента, са под непрекъснато напрежение от глутниците улични кучета, разказа пред БНР заместник-директорът на училището Мария Ангелова. Тя добави, че много пъти в района са идвали екипи на общинската фирма "Екоравновесие“, но не са се справили с проблема.

Властите: Виновни са Общинският съвет и гражданите

"Това е поредният ужасен инцидент, човекът все още е с опасност за живота", коментира пред журналисти кметът Йорданка Фандъкова.

"Залавянето на агресивните кучета е започнало още вчера от екипите на "Екоравновесие". Лично новият директор, който е от няколко дни, ръководеше операцията. За съжаление, снощи те не успяха да бъдат заловени, но рано сутринта, отивайки на място, са видели как гражданки събират кучетата и ги хранят със сурови кокали. Такава е моята информация. Нещо, което за мен е недопустимо. Предложих, заедно с програмата, която за съжаление не беше приета от миналия Общински съвет, надявам се да бъде приета в този, да се направи и наредба за бездомните кучета, в която да има категорична забрана за подобни действия и санкции за тях", каза Фандъкова.

"Усилията, които трябва да правим, са за намаляване на бездомните кучета, а не обратното", каза столичният кмет.

"Не мога да кажа дали ще бъде търсена отговорност на хората, хранили бездомни кучета в кв. "Малинова долина", каза още Йорданка Фандъкова.

"Трябва да се засили контролът върху тази дейност и се надявам, че новият директор на "Екоравновесие" ще прави точно това - личното присъствие е най-ефективният контрол. Смисленото е увеличаването на контрола и върху кастрирането, и върху джипирането. Информацията ми е, че тези кучета са били кастрирани и въпреки това са били очевидно агресивни", допълни кметът Фандъкова.

"Говорим за хранене с необработена храна. Всички, които имат кучета, знаят, че това не бива да се прави", уточни тя.

"Важно е да има национална програма за справяне с проблема с безстопанствените кучета и да бъде приета тази наредба. Няма една-единствена мярка, която да помогне. Нужни са комплексни действия и подкрепа от цялото общество", допълни Фандъкова.

Заместник -кметът по екологията Мария Бояджийска каза същото, което и началничката ѝ Фандъкава: "Още миналата година Столична община е внесла Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета. Тя, за съжаление, не беше приета от Столичен общински съвет."

"Това е един ключов документ, който ние трябва да приемем, както всяка една от общините в България. Проблемът е национален", посочи Бояджийска.

Съдилищата приемат, че отговорността е на кмета

Между 100-150 са сигналите на седмица, подавани към общинското предприятие за бездомни кучета през миналата година. От заловените животни са били кастрирани 4157 кучета. Целта ни е да увеличим максимално броя на кастрираните кучета, посочи д-р Манол Нейков, назначен за шеф на "Екоравновесие" преди седмица.

Само през 2010 г. Столичната община е изплатила 81 000 лева на граждани, които са били нападнати от бездомни кучета, показа проверка на Mediapool. Повечето от делата се развиват по един и същи начин, като адвокатите на общината се оправдават, че кметът на София не отговаря за бездомните кучета, защото е делегирал тази дейност на общинското предприятие "Екоравновесие". Практиката на съда обаче е да се отхвърлят тези твърдения с констатацията, че според всички закони и общински правилници именно кметът отговаря за бездомните животни.

В множество съдебни решение се казва, че е налице "трайно незаконосъобразно бездействие на кмета" на София при решаването на проблема. Най-голямото обезщетение бе присъдено в средата на януари на петгодишната Емилия, която бе ухапана по лицето от бездомно куче, което ѝ нанесе неизлечими белези.

Административният съд – София град присъди 25 000 лева заради този случай.

През март 2011 г. зам.-кметът по екологията на София Мария Бояджийска заяви, че цел на общината е намаляване популацията на уличните кучета с до 3 хиляди през следващите три години. При последното им преброяване през 2010 г. те бяха около 9000. В същото време се смята, че столичани гледат в домашни условия около 100 000 кучета. Едва 4000 от тях са регистрирани.

Според Столичната община основните източници за прираст на бездомните животни са изхвърлените от спрени строителни обекти кучета; изоставени новородени от домашни кучета; приток на бездомни животни от съседните на София общини. Близо 20% процента от бездомните кучета са некастрирани, което също допринася за почти нетърпимата обстановка в някои от столичните квартали.

Екипи на "Екоравновесие" ловят глутницата, кучетата ще бъдат приспани

Тя съобщи, че от 6 часа тази сутрин екип на "Екоравновесие" е на работа и продължава да е в района на кв. "Малинова долина", за да залови всички животни от глутницата. Зам.-кметък уточни, че екипът бил изпратен незабавно на мястото на инцидента, но снощи не е успял да залови глутницата, защото станало много тъмно.

Екипи на "Екоравновесие" ще са в ж.к. "Малинова долина" и през следващите дни, докато не се заловят кучетата в района, каза директорът на общинското предприятие Манол Нейков.

По думите му глутницата, която нахапа възрастния мъж в сряда вечерта, е от 15 кучета, от които до момента е заловен водачът. От областната дирекция по безопасносност на храните са дали предписание кучетата от глутницата да бъдат заловени и приспани.

Нейков обясни, че причината за агресивността на кучетата е даването на храна от живеещите в околните блокове, което кара животните да пазят територията си и да са агресивни.

Кварталните градинки, изоставените строителни обекти, безстопанствените къщи са главно местата, където се обособяват глутници от бездомни кучета, обясни Нейков. По думите му допълнителен елемент е даването на храна на животните.

Глутницата е била в близост до гаражи при жилищни блокове. Две жени, които са извели домашните си кучета на разходка, са повели и кучетата от глутницата, а заедно с тях са взели и чували с храна. Кучетата са били агресивни и към служителите на "Екоравновесие". Час по-късно е пристигнал още един ловен екип.

Ако видите съседи да хранят бездомни кучета, моментално пуснете сигнал

Кметът на район "Студентски” в Столична община Димитър Дилчев призова гражданите, ако съседите им хранят бездомни кучета, да уведомяват Столична община и районните администрации. По този начин ще може да се санкционират хората, които хранят глутниците, каза Димитър Дилчев.

"Където имат сигнал, че във вход, че около общежитие, някъде около блок има къщичка, някой храни безстопанствено куче, без то да е с необходимите документи, нека да пускат моментално сигнал. Ще стане много по-бързо и ще има ефект. Практически е невъзможно да се обиколят стотици блокове, за да се проверява куче по куче”, допълни Дилчев.

И в двете си предизборни кампании за кметския пост Фандъкова обещаваше електронен регистър, приюти и по-активна кастрация на бездомните кучета.

В началото на тази година започна поставянето на чипове както на домашните кучета, така и на безпризорните. Не е ясно какъв е ефектът, защото няма общински електронен регистър на кучетата.

Нахапаният проф. Тачков е един от най-известните българи в САЩ

Раненият тежко проф. Ботьо Тачков е един от най-известните българи в Америка. Роден е в Перник и завършва Софийския университет, специалност "Икономика“. След като отказва да сътрудничи на родните служби, емигрира в САЩ през 1962 г. Там става научен сътрудник в Колумбийския университет и прави докторат. През 1968 г. започва кариера на Уолстрийт и става президент на инвестиционна банка. Следват работа в Държавния департамент, в Световната банка, в ООН като икономически съветник на правителството на Индонезия, преподавателска дейност в американски и германски университети.

Ботьо Тачков владее 6 езика и има издадени 4 книги. Той е с двойно гражданство и до днес - българско и американско.

Благодарение на бързата реакция на полицаите от VІІ РПУ, преподавателят не е бил убит на място от глутницата, заявиха от МВР.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

81 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #81

  До 80:
  Недей да спекулираш и да насаждаш грешни представи за правото. Закона за който намекваш не е единствения в българския правен мир. И този закон не урежда справянето на проблема с глутниците кучета (башибозуците както прочетох по-долу). А точно справянето с този проблем е най-тежкия проблем за българските граждани (имам предвид тези които са наистина граждани по дух, възпитание и манталитет, а не всички които конституцията определя за такива).

  Да не говорим че ПРАВОТО на ЧОВЕКА на живот е неприкосновенно

 2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #80
 3. Анонимен
  #79

  Нахранете Песовете с хляб - напоен с Антифриз

 4. Анонимен
  #78

  муспи - Този икономист който е служил на уолстрит, бил президент на банка и прокарвал американски интереси по света, а цялата световна икономика се вмества в едно изречение - да се убива бялия човек, си е намерил майстора.

 5. Анонимен
  #77

  Браво на 64 и 65 :) И Ксилитола ми хареса... Така трябва да се прави. Ако не се обменя опит доникъде ще я докараме с тези продажници на власт.

 6. Анонимен
  #76

  Очевидно, и учителките по литература вече губят дар слово пред жестоката реалност. Последната заповед "ще глобявам тези, които хранят кучетата" е връх на тъпотията. Доколкото знам, милиони изхарчи общината, за да кастрира и връща кучетата по местообитание. И изведнъж - стоп! Щом са кастрирани, не трябва да бъдат хранени! Ами това направо си е решение на проблема със световния глад - кастрирай хората и те вече няма да имат нужда от храна... Данче, Данче,

 7. Анонимен
  #75

  Е винаги можем да приспим и хората от Малинова Долина. Можем и да ги кастрираме и след 20тина години кучетата ще си живеят необезпокоявани.

 8. Анонимен
  #74

  Е нали охранителя ги е изгонил - за каква ракция на полицаи става дума тука?

 9. Анонимен
  #73

  Трябва да се съди общината в Страсбург за несвършена работа, трябва да се разбере един път за винаги или Кучетата, тъй като те имат по големи права от хората в София ще гласуват за кмет, или Хората. Успех! Осъди ги поне да имаш с какво да си купуваш лекарства!

 10. Анонимен
  #72

  Живеем в някакъв филм на ужасите: кучета нападат хора,коли блъскат деца на пешеходни пътеки, палят коли пред домовете ни и за това са виновни хората, които хранят кучетата, децата, които пресичат улици.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.