"Известия": Русия не се отказва да строи база на Луната

"Известия": Русия не се отказва да строи база на Луната
Руската агенция "Роскосмос" не се отказва от създаването на лунна база и челната ѝ научна организация ЦНИИмаш продължава разработките в тази насока, пише "Известия", цитиран от БТА. 
 
Първоначалният проект за постоянна лунна база датира още от времето на Съветския съюз - края на 60-те и началото на 70-те години. Изграждането на такъв обект обаче си остава стратегическа цел за руската космонавтика и е предвидено за 30-те години на 21-и век независимо от трудностите с финансирането на "лунната програма", разказва Олга Жарова от ЦНИИмаш. 
 
В близкото десетилетие обаче Москва ще финансира с предимство програмите по автоматизирани комплекси като ГЛОНАСС, апаратура за комуникации, сателити за дистанционно сондиране на Земята и научни станции. Тези насоки очерта президентът на Русия Владимир Путин при одобряването на Федералната космическа програма. С оглед съкращенията в бюджета някои амбициозни проекти - например за лунен модул, способен да излита и каца, или пък за лунен багер, отпаднаха. Но лунната база си остава част от дневния ред, посочва вестникът.
 
Първоначално в лунната база се предвижда да работят от 2 до 4 души, а на по-късен етап екипажът да достигне 10-12 души. За да бъде работата на космонавтите успешна инфраструктурата на обекта трябва да се намира на лунната повърхност. 
 
Под повърхността може да бъдат създавани противорадиационни убежища, да се разполагат силови агрегати и друга техника. Вече се проектират специални строителни машини. Място за строежа обаче още не е избрано. В повечето предложения се споменава регионът около Южния полюс на Луната, казва Олга Жарова.
Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?