Известна журналистка напусна Русия, притеснена за живота си

Юлия Латинина

Известната руска журналистка от седмичника "Новая газета“ Юлия Латинина е напуснала страната си заради заплаха за живота ѝ и заради собствената ѝ безопасност след инцидент с подпалването на автомобила ѝ, предаде агенция ТАСС в неделя.

Няколко часа по-рано тя бе удостоена с наградата за защита правата на човека и свободата на словото "Камертон" на името на Анна Политковская, нейна колежка от седмичника, която бе убита пред дома си през октомври 2006г. след поредица разследвания за корупцията по върховете на политиката и армията и в частност в Чечения.

Латинина бе наградена като автор на журналистически разследвания, в които нито веднъж не е изневерила на истината, не е била опровергана и се радва на голямо доверие в обществото, каза Всеволод Богданов, председател на журито.

Малко след това Латинина обяви пред радио "Ехото на Москва", че  се намира зад граница, нейните родители също са в чужбина и "надали в скоро време ще се върна в Русия“. Въпросът за връщането ѝ в Русия ще стои едва когато журналистката се убеди, че заплахата за нея е отминала. "Защото аз не разбирам какво се случва, но разбирам, че има немотивирано, неадекватно и съвсем непонятно от какво продиктувано насилие и безнаказаност“, каза тя по скайп пред радиостанцията.

Тя не отказа да съобщи в коя страна се намира в момента от съображения за собствената ѝ безопасност.

Решението ѝ идва след като преди дни автомобилът ѝ горя. Проверките показаха, че колата е била подпалена едновременно от три места, което изкючва техническа незиправност. По данни на правоохранителните органи по време на инцидента Латинина не е била в Русия, а за него е съобщил баща ѝ.

Дни преди случилото се журналистката обяви, че вратата на жилището ѝ е била залята с разяждаща течност с остра миризма. Миналия август тя бе нападната в Москва от привърженици на радикална националистическа организация, действаща в Русия и Източна Украйна.

Споделяне

Още от Свят