Известни актьори стават гидове в първата у нас Нощ на театрите

Софийски сцени разкриват тайните си на 14 септември

Известни актьори стават гидове в първата у нас Нощ на театрите

Любими на почитателите на театралното изкуства актьори ще станат посланици и гидове на почитателите на Мелпомена в първата за България Нощ на театрите, която ще се проведе на 14 септември, събота. По модела на Нощта на музеите, в Нощта на театрите най-известните софийски сцени и по-малки студиа ще са отворени до полунощ и ще представят специална селекция от най-добрите си представления.

 

Първото издание на проекта у нас се организира от фондациите "Асоциация Информбюро" и "Арт Проджектс" с подкрепата на "Виваком Фонд". Телефонната палата в столицата пък ще приюти и покажи театрални афиши от 1970-те години до днес, като изложбата вече отвори врати на 9 септември и ще продължи до 15 септември..

 

Нощта на театрите представя над 80 събития (спектакли, лекции, представления, уъркшопи и други) на повече от 50 участници (театри, театрални формации, независими артисти, музиканти, клубове, ателиета, кина и др.). В съботната нощ врати ще отворят Народният театър "Иван Вазов", Младежкият "Николай Бинев", Софийската опера и балет, театър "София", Малък градски театър "Зад канала", театър "Възраждане", театрална работилница "Сфумато", Студио 5, Червената къща и други. Всички билети са с намалени цени, а програмите в студентския театър "Алма алтер”, VIVACOM Art Hall и всички представления на открито са със свободен вход. Музикални клубове и пространства от столичен мол също стават театрални сцени и в тях ще има различни пърформънси

 

Посланици на събитието ще са актьорите Дарин Ангелов, Ованос Торосян, Яна Маринова, Леонид Йовчев, Теодора Духовникова, Иво Аръков, Силвия Петкова и др. Стефан Вълдобрев пък ще забие в Студио 5.

 

Дарин Ангелов се е ангажирал да разкрие пред зрителите тайните на Народния театър "Иван Вазов".

 

"Ще заведа посетителите на недостъпни за тях места – в гримьорните, репетиционните, в архива на театъра, в гардеробните, където се пазят сценични костюми на знаменити наши артисти като Константин Кисимов, Апостол Карамитев и много други", разказа пред журналисти актьорът. Той ще представи на зрителите и сложната техника под сцената на Народния театър и зад кулисите, както и техническия персонал, който е тройно повече от актьорите и неговата роля за реализацията на представлението също е от изключително важно значение.

 

Първите солисти на Балета на Софийската опера Марта Петкова и Никола Хаджитанев ще са гидовете зад кулисите в операта. Разходките с тях започват на всеки кръгъл час. Ще звучат на живо арии и дуети от опери на Верди - по случай 200-годишнината от рождението на композитора.

 

Ованес Торосян пък ще зарадва феновете на театъра на две сцени - в "Идиот 2012" в Народния театър и след това в "Истина. . . отвъд Полярния кръг" в "Червената къща".

 

"Ходете на театър и когато не е безплатно!", призова Силвия Петкова.

 

Освен театрални афиши, програмата на Телефонната палата включва лекция за новите тенденции в хореографията според един от най-интересните артисти в областта на съвременния танц – Жером Бел. Сградата става сцена и за малък куклен театър "СЛОН“, който ще представи анимацията за възрастни "Омагьосания файтон“, а Радослав Йорданов ще изиграе моноспектакълът "РЕД“, базиран на текстове от Ерик Богосян. От 13 часа ще има и изненада за малките деца, които могат да се забавляват с представление на театъра към Двореца на децата. Всеки, който иска да се включи или да получи повече информация, може да го направи на място.

 

Специално внимание е отделено на свободните трупи – в "Независима сцена" и "Клубна програма". Проявите са на нетрадиционни за театър места - в заведения, паркове, на улицата и т.н.

 

Различни "екстри" ще предлагат заведенията, домакини на програмата. В някои срещу рециклиране на билет, купен за спектакъл, ще се получава чаша малиново вино, в други – различно питие, в трети - отстъпка в сметката.

Споделяне

Още от Общество