Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Известни архитекти и юристи подкрепиха сградата "Златен век"

0 коментара
Известни архитекти и юристи подкрепиха сградата "Златен век"

Строителната компания "Артекс" пусна видео, което обединява мненията и аргументите на професори, правни експерти, инженери, архитекти, творци и други хора, които подкрепят построяването на сграда "Златен Век" и застават зад идеята за създаване на музей на християнската култура и изграждане на православен храм на върха.

Ще чуете изявления и мнения на проф. Огнян Герджиков, адвокат Владимир Пенков - председател и старши съдружник в "Пенков, Марков и партньори", проф. д-р Орлин Давчев - декан на архитектурния факултет в УАСГ, Васил Горанов - художник, Красимир Тодоров - скулптор и художник и други.

Васил Горанов - художник:

Има влязло в сила съдебно решение и не подлежи, и няма как да подлежи на каквото и да е съмнение, че е на лице съществуващо разрешение за строеж най-малко до ноември 2022 г. за "Златен Век". Нека хората, които сами се позовават на върховенството на закона, спазват този закон и не торпилират този принцип, и то само по лични и лобистки интереси. Те не бива да рискуват инвестиционния климат в цялата страна. Не са ли нанесени достатъчно щети, кой ще ги поеме, кой ще ги компенсира?

Адв. Владимир Пенков, председател и старши съдружник на "Пенков, Марков и партньори":

Дали една сграда е висока е изключително относително понятие според мен, тъй като това се определя от нейната същност и от контекста, в който е разположена. А именно тази сграда е в среда с наличие на бившия Японски хотел, сградата на Енергопроект. И именно там на тази височина според мен е логично да съществува една висока пунктова сграда. Една сграда, която ще се превърне в емблема на столицата ни, като един европейски град.

Проф. д-р. арх. Орлин Давчев, декан на архитектурния факултет в УАСГ:

Идеята за изграждане на високи сгради тук на върха на Лозенския хълм, където се намираме в момента, присъства в градоустройствените планове на столицата още от 60-те години на миналия век. В продължение на тази концепция са изградени първо сградата на Енергопроект, 10 години по-късно - 79та година е завършен хотел Витоша – Ню Отани, известен като Японския хотел сред столичани. И в момента се изгражда най-високата от трите кули сграда "Златен Век" на Артекс.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.