Известни личности четат „Истории за Европа“ на 9 май

Известни личности четат „Истории за Европа“ на 9 май

Куп известни личности ще участват в публично четене под надслов "Истории за Европа" по повод Деня на обединена Европа – 9 май.

В събитието ще вземат участие журналистите Драгомир Симеонов, Милена Милотинова, Камен Алипиев, Николай Колев и Румен Йовчев, историкът и учител Емил Джасим, актьорите Константин Лунгов, Мая Бежанска и Силвия Петкова, спортната звезда Симона Пейчева, младата писателка и оперна певица Мила Михова, както и ръководителите на Информационното бюро на Европейския парламент и на Представителството на ЕК в България Теодор Стойчев и Огнян Златев.

Посланикът на Република Франция в България Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан също се присъедини към "звездния" екип.

Четенето на историите ще може да се проследи на живо в 19.00 ч. на 9 май на интернет страницата на Европейския парламент www.europarl.bg, както и във Facebook страницата на Информационното бюро чрез Facebook Live.

В края на деня три емблематични сгради в София, Пловдив и Варна ще светнат в цветовете на ЕС.

Проектът предвижда на 9 май в 21.00 ч. светлинно и музикално шоу да освети с цветовете на европейското знаме и да озвучи с химна на ЕС Националния дворец на културата в София („Европейска столица на спорта“ за 2018 г.), сградата на Община Пловдив (Европейска столица на културата през 2019 г.), както и сградата на Фестивалния и конгресен център във Варна, която ще бъде Европейска младежка столица през 2017 г. Светлинно-музикалното шоу ще бъде повторено още няколко пъти до 22.00 часа.

Над 400 младежи пък ще посетят Дома на Европа в София.

Президентът Росен Плевнелиев, посланиците на Словакия и на Нидерландия, български евродепутати и д-р Милен Врабевски, носител на гражданската награда на Европарламента за 2013 г., ще се присъединят за честванията на 9 май. Почетните гости ще се срещнат с учениците и ще разговарят с тях за европейските ценности и ползите от обединена Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?