Известни от десетилетия лица от българската култура предложени за държавни ордени

С правителствено решение, взето в сряда, на президента Георги Първанов се предлага да връчи най-висши държавни отличия на неколцина известни от десетилетия публични фигури, които активно присъстват в българската култура и в медиите.

С орден ″Стара планина″ - първа степен - да бъде удостоена народната певица Стефка Съботинова, която на 2 април навърши 80 години, предлага правителството. За същото отличие е предложен и 85-годишният киносценарист и деятел на българското филмово изкуство Христо Ганев, който през 2007 г. заедно със съпругата си - кинорежисьорът Бинка Желязкова - вече бе награден с най-високата награда на Министерството на културата за цялостен принос в българското кино.

Третият номиниран за ″Стара планина″ е поетът, чест гост на централните медии и сценичен изпълнител Недялко Йорданов, който през декември тази година ще навърши 70 години. През 2005 г. той е удостоен с орден ″Св. св. Кирил и Методий" - първа степен - ″за големи заслуги към Република България в областта на културата и изкуството″, както отбелязва правителственият пресцентър.

Трима други известни деятели още от времето на социализма са предложени за орден ″Свети св. Кирил и Методий″ с огърлие за ″особени заслуги в областта на културата″. Първият е археологът проф. Николай Овчаров, който през юли ще навърши 53 години, известен на широката публика с обилните си медийни изяви по въпросите на историческото и археологическото наследство и с членството си в българския тамплиерски орден.

Вторият предложен за същото отличие е естрадният певец от близкото минало Михаил Белчев, наближаващ 64 години, чието име говори повече на хората, любители на елегични шлагерни мелодии.

Правителството предлага орден да бъде връчен и на 68-годишния Боян Радев, някогашен борец свободна категория, световен и двукратен олимпийски шампион, който след края на спортната си кариера заема редица длъжности в системата на МВР и междувременно се отдава на колекциониране на произведения на българското изкуство и на антични предмети - страст, която продължава и до днес.

Според прессъбщението на Министерския съвет той е предложен за наградата, понеже ″в качеството си на колекционер, патриот и познавач, той е допринесъл много и за съхранението на свидетелствата за родната ни история, като често е спасявал откраднати от българските музеи ценни антики, икони и др.″.

С орден "Св. св. Кирил и Методий" - първа степен - са предложени да бъдат удостоени арх. Стефан Стайнов и поетът и романист Борис Христов. Със същото отличие, но втора степен, да бъде наградена Юлия Юрдекова, предлага правителството, "заради значителния ѝ принос за развитието на образованието и във връзка със 100-годишнината от създаването на Националната търговска гимназия "Васил Левски" - Пловдив".

Министерският съвет е взел още решение да предложи на президента да награди профсъюзната активистка Янка Такева с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен, по повод 24 май и във връзка с 20-годишнината на Синдиката на българските учители.

Оперният певец Стоян Стоянов да бъде награден с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - втора степен, за значимия му принос за развитието на културата и изкуството, е предложил още МС.

Споделяне

Още по темата

Още от България