Известни са лауреатите на наградите Иг-Нобел за невероятни научни разкрития

Защо кафето се разсипва докато ходите, защо Айфеловата кула изглежда по-малка ако се наклоните наляво и ред други проблеми намират своя отговор

Известни са лауреатите на наградите Иг-Нобел за невероятни научни разкрития

На 20 септември бяха обявени лауреатите на наградите Иг-Нобел (известни и като анти-Нобелови награди). Замислени като пародия на Нобеловите награди, те се присъждат на изследователски постижения, които "в началото предизвикват смях, а след това навеждат на дълбоки размисли", според формулировката на организаторите на отличията, хумористичното списание Annals of Improbable Research.

В четвъртък на церемония в Харвардския университет се проведе 22-то издание на наградите Иг-Нобел. Първите Иг-нобелови награди са връчени за "Опити, които не могат, или по-добре да не бъдат повтаряни“.

Лауреатите на наградите в областта на физиката на 2012 г. са създали математически модел на прическата "конска опашка" и по-точно на нейната форма и движение. Авторите на други отличени изследвания са проучвали защо кафето се разсипва, ако ходите с чашата, защо Айфеловата кула изглежда по-малка, когато наклоните главата си наляво, както и защо скенерите фиксират мозъчна дейност дори при мъртви риби, пише в. "Гардиан" в публикация, посветена на наградите.

Сред номинациите има и Иг-Нобел награда за мир. Тази година тя бе връчена на компанията SKN за метод за преработка на боеприпаси руско производство в диаманти.

Ученият от Кеймбриджкия университет Раймонд Голдщайн и екипът му се заемат с изследване на физиката на конската опашка по поръчка на компанията "Юниливър" (Unilever). Математическият модел ще помогне да се усъвършенстват топлоизолационните материали. Моделът описва свойствата и еволюцията на материала, направен от микровлакна.

Лауреатът на Иг-Нобел по неврология е психологът от Калифорнийския университет Крейг Бенет и колегите му. Те са извършили ядрено-магнитно сканиране на мозъка на мъртва атлантическа сьомга и уловили сигнал. По думите на Бенет, това е предупреждение към невролозите – за да не се объркват от случайни сигнали, е нужно да използват специални статистически методи.

Холандската психоложка Анита Ерланд пък дава уверен отговор на въпроса защо Айфеловата кула изглежда по-малка, ако наклоните главата си наляво. При хората съществува мислена линия на числата, малките числа са представени вляво, а по-големите – вдясно.

Руслан Кречтников от Калифорнийския университет в Санта Барбара получава приз Иг-Нобел за свое проучване върху динамика на флуидите. Вдъхновението го спохожда на научна конференция, докато гледа как делегатите ходят внимателно с чаши, пълни с горещи напитки.

Неговите наблюдения и теоретични анализи върху начина, по който кафето се движи в чашите, го води до откритието, че е налице просто съвпадение - "размерите на обикновените чаши за кафе (продиктувани от удобството за носенето им и нормалната консумация на кафе при хората) са такива, че честотата на колебание при естествените течности в чашата е от същия порядък като честотата на стъпване при нормално ходене."

Този факт, заедно с естествената несиметричност на биомеханиката при ходене, която допринася за усилване на разплискването на кафето, са отговорни за неговото разсипване, отбелязва ученият.

Той не е имал представа, че изследването му ще привлече внимание, но посочва, че лично за него науката има и забавна страна. Много хора са любопитни не само за черните дупки, но и за ежедневните обикновени явления, допълва той.

Психологът Крейг Бенет казва, че макар разработката му върху атлантическа сьомга да е замислена на шега, тя е била широко използвана. "В годините преди нашата разработка беше обявено, че при около 30% от извършените ядрено-магнитни изследвания не са използвани подходящите статистически методи за корекция на тези анализи. Сега този процент е по-малък от 10 на сто и ние смятаме, че разработката върху сьомгата е изиграла малка, но важна роля това да се случи", пояснява той.

С Иг-Нобел за литература е отлична службата по счетоводство на правителството на САЩ, която е написала доклад за доклада за доклада, в който се препоръчва да се подготви доклад за доклада за доклада за доклада.

През 2009 г. призът Иг-Нобел също отива при държавна институция, в случая ирландската полиция, за вписването и представянето на над 50 пътни акта на поляк с името "Prawo Jazdy". Г-н "Jazdy" е бил смятан за най-честия пътен нарушител в Ирландия, докато разследването не открива факта, че Prawo Jazdy е полски термин за "пътно свидетелство".

Десет години преди това наградата за литература отива при Британския институт за стандартизация, за упътване от шест страници (BS 6008) за правилната употреба на чаша за чай.

Любопитна е и наградата за мир през 2007 г. - Строителната лаборатория на военно-въздушните сили на САЩ в Дейтън, Охайо, за разработката на "гей бомба“, която трябва да предизвиква хомосексуално поведение във вражеските редици.

През 2010 г. наградата за мир е връчена на учени от Берн, Швейцария, с определянето дали е по-добър ударът в главата с пълна или с празна бутилка.

През 2010 г. призът за обществено здраве печелят изобретатели от Чигако за изобретяването на сутиен, който може бързо да бъде превърнат в чифт газови маски — една, за жената, която носи сутиена и друга за стоящия до нея.

Същата година в областта на ветеринарната медицина призът е спечелен от учени от британски университет, които успяват да покажат, че кравите с имена дават повече мляко от кравите, които са без име.

Броят области, в които се присъжда Иг-нобелова награда, може да се променя от година на година.

Споделяне

Още от