Известни са рейнджърите ни, обиждали иракчани по време на мисия

Любителският запис, на който се чува ясно как български военнослужещи, качени на патрулен автомобил, обиждат иракчани, докато им раздават вода, е отпреди три години, и са установени кои са сниманите рейнджъри.

Това показва проверка, разпоредена от министъра на отбраната Веселин Близнаков, резултатите от която бяха съобщени от говорителя на министерството Владислав Прелезов в понеделник.

Записът се появи в интернет в петък и на него отчетливо се чуваха обидните думи на българите към местни жители. Записът е направен по време на мисията на втория български батальон в Кербала от 15 януари до 15 юли 2004 година. Тогава сред задачите на контингента е било и патрулиране в района и хуманитарно подпомагане на населението. Клипът е заснет при изпълнение на такава задача, което не било забранено.

В патрулния автомобил са четирима военнослужещи. Това са лейтенант Асен Чилингиров, който в момента е старши лейтенант, и редник Боян Андонов, също на кадрова работа в армията.

Останалите двама - редник Кристиян Хайдутов и редник Момчил Русев са се уволнили от армията. Кристиян Хайдутов не е в редовете на Българската армия от 1 януари т.г. по собствено желание. Редник Момчил Русев е уволнен през февруари 2005 година по здравословни причини.

Министерството на отбраната потвърждава категоричната си позиция, че ще бъде безкомпромисно към всякакви прояви, които накърняват човешкото достойнство и петнят авторитета на Българската армия, се казва още в изявлението на говорителя.

Споделяне

Още от България