Известни са рейнджърите ни, обиждали иракчани по време на мисия

Любителският запис, на който се чува ясно как български военнослужещи, качени на патрулен автомобил, обиждат иракчани, докато им раздават вода, е отпреди три години, и са установени кои са сниманите рейнджъри.

Това показва проверка, разпоредена от министъра на отбраната Веселин Близнаков, резултатите от която бяха съобщени от говорителя на министерството Владислав Прелезов в понеделник.

Записът се появи в интернет в петък и на него отчетливо се чуваха обидните думи на българите към местни жители. Записът е направен по време на мисията на втория български батальон в Кербала от 15 януари до 15 юли 2004 година. Тогава сред задачите на контингента е било и патрулиране в района и хуманитарно подпомагане на населението. Клипът е заснет при изпълнение на такава задача, което не било забранено.

В патрулния автомобил са четирима военнослужещи. Това са лейтенант Асен Чилингиров, който в момента е старши лейтенант, и редник Боян Андонов, също на кадрова работа в армията.

Останалите двама - редник Кристиян Хайдутов и редник Момчил Русев са се уволнили от армията. Кристиян Хайдутов не е в редовете на Българската армия от 1 януари т.г. по собствено желание. Редник Момчил Русев е уволнен през февруари 2005 година по здравословни причини.

Проверката за изясняване на обстоятелствата, отразени във видеозаписа, продължава. След като се запознае с окончателния доклад за резултатите ѝ, ръководството на Министерството на отбраната ще прецени какви мерки да предприеме, допълни Владислав Прелезов.

Министерството на отбраната потвърждава категоричната си позиция, че ще бъде безкомпромисно към всякакви прояви, които накърняват човешкото достойнство и петнят авторитета на Българската армия, се казва още в изявлението на говорителя.

Споделяне

Още от България