Известни юристи поискаха "незабавната" оставка на Цецка Цачева

Цецка Цачева, сн. БГНЕС

Десетина от най-известните български юристи поискаха от правосъдния министър Цецка Цачева "незабавно" да си подаде оставката заради нападките ѝ срещу Лозан Панов от последните няколко седмици.

"От публичните ви изказвания за състоянието и бъдещето на реформата на съдебната система и коментарите ви за опитите на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да предизвика сериозното им обсъждане на най-високо равнище, оставаме с впечатлението, че възгледите ви за разделението на властите и тяхното взаимно възпиране, за върховенството на закона и независимостта на съда изглежда не съответстват в пълна степен на смисъла, който съвременното демократично общество придава на тези понятия", се казва в отвореното писмо.

Става дума за коментара на Цачева към Лозан Панов, след като шефът на ВКС поиска изваждането на прокуратурата от съдебната власт. Тогава Цачева каза, че Панов говори политически и го посъветва да стане депутат, ако иска да лансира подобни идеи. Юристите напомнят на правосъдния министър, че всички законопроекти подлежат на обществено обсъждане и тя не може да забранява точно на съдиите да си казват мнението по тях.

"Намираме за крайно неуместно изказването ви, че ако иска промени, г-н Панов следва да се кандидатира за депутат", се допълва в искането за оставката на Цачева. В него се отбелязва и за решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) от миналата година, с което бе осъдена Унгария. Делото бе за нарушение на свободата на изразяване на бившия председател на унгарския Върховен съд Андраш Бака. Неговият мандат бе предсрочно прекратен заради изразени от него критики към предприетите законодателни реформи от партията на Виктор Орбан.

В това решение Европейският съд казва, че "дори даден проблем да има политическа окраска, това само по себе си не е достатъчно, за да бъде обезкуражен съдия да прави изявления по въпроса".

"По наше убеждение, ролята на министър на правосъдието е да свързва изпълнителната и съдебната власт, а не да ги противопоставя, или да злепоставя представители на коя да е от тях, а ролята на Висшия съдебен съвет, който вие председателствате, е да осигурява и брани независимостта на съдебната власт, а не да пренебрегва мнението и достойнството на нейните представители. Като считаме, че публичните Ви изявления са несъвместими с тези функции, настояваме за незабавната ви оставка.", завършва писмото.

То е подписано от Здравка Калайджиева (съдия в Европейския съд по правата на човека 2008 – 2015 г.), Станислав Костов (адвокат и преподавател по право на ЕС), доц. Кристиян Таков (преподавател по гражданско право и основател на "Да, България"), адв. Ина Лулчева, адв. Емилия Недева, адв. София Разбойникова, адв. Николай Руневски, адв. Георги Атанасов, адв. Йорданка Бекирска, адв. Динко Кънчев, адв. Ивайло Костов (преподавател по граждански процес), адв. Симеон Стойчев, адв. Петя Косева, адв. Анна Гаврилова-Анчева, адв. Даниела Екимова и адв. Маргарита Калайджиева.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?