Известният от аферата "Галерия" Владимир Писанчев поема ДАНС

Владимир Писанчев, Сн:БГНЕС

Прочулият се около аферата "Галерия" по време на Тройната коалиция Владимир Писанчев бе предложен от премиера Пламен Орешарски за временно управляващ Държавната агенция "Национална сигурност“ (ДАНС). Това стана след като по-рано в четвъртък председателят на агенцията Константин Казаков подаде молба за предсрочно прекратяване на пълномощията му, която премиерът прие.

Според лаконичното прессъобщение на контраразузнаването мотивът на Казаков е, че "ДАНС е специализиран орган към Министерския съвет за изпълнение на политиката по защита на националната сигурност и министър-председателят трябва да има възможност да избере екип, с който да постигне целите на правителството".

Писанчев и "Галерия"

Името на Писанчев стана публично известно покрай   скандалната разработка "Галерия"  , при която ДАНС е събирала неправомерно информация за лица, фирми и медии, включително разпечатки на телефонни разговори.

Информационното дело "Галерия" стартира малко след създаването на спецагенцията през 2008 г. поради съмнения за изтичане на класифицирана информация към сайта "Опасните", който впоследствие бе инкриминиран, а главният му редактор зверски пребит от неизвестни и до днес хора.

Информацията, стреснала спецагенцията, бе свързана с тогавашния президент Първанов и премиера Станишев, както и със сенчестия бизнес на Алексей Петров, който бе дясна ръка на първия председател на ДАНС Петко Сертов, а днес е обвиняем по делото "Октопод".

Скандалът около делото избухна, когато депутати от вътрешната парламентарна комисия откриха телефоните си в списъците с подслушвани лица в рамките на "Галерия".

Народният представител от БСП Татяна Дончева съобщи, че делото е било образувано по справка на оперативен работник, а шефът на дирекция "Сигурност" в ДАНС Владимир Писанчев дал зелена светлина за започване на разработката.

Писанчев отрече да е правил самоволно каквото и да е и прехвърли отговорността на Сертов, но бе отстранен от поста, както и Иван Драшков, който бе зам.-председател на ДАНС при тройната коалиция.

Случаят "Галерия" така и не се изясни докрай. Бившият председател на ДАНС и посетнешен съветник на премиера Бойко Борисов и зам.-шеф на БОРКОР Петко Сертов, обяви, че разсекретява "Галерия" и ще я даде на медиите, но това така и не се случи.

След като правителството на ГЕРБ дойде на власт, Драшков бе възстановен от съда на работа, а Писанчев се върна в службата.

Името му бе споменато и от Алексей Петров, който заяви, че Писанчев първо му направил най-детайлно проучване за достъпа до строго секретни данни, а после се опитвал да му фабрикува досие.

Писанчев бе издигнат за зам.-председател на агенцията през април миналата година на мястото на отстранения Иван Драшков.

ДАНС с ново ръководство и структура

Писанчев ще замени Константин Казаков, когото само преди няколко месеца правителството на Бойко Борисов назначи за шеф на ДАНС за втори петгодишен мандат. Казаков смени на поста в ДАНС сегашния вътрешен министър Цветлин Йовчев, подал оставка през 2011 година.

Само преди няколко дни друг шеф на ДАНС - заместникът на Казаков Димитър Йорданов - също подаде оставка. Причината е течът на информация от спецслужбата по разследването на скандала с бюлетините в Констинброд в писмото на "достойните прокурори".

Контраразузнаването предстои да премине и през сериозни структурни промени, като временната правна комисия вчера разгледа на първо четене промените в Закона за ДАНС, които предвиждат ГДБОП да бъде преместена в агенцията.

Предложението бе внесено преди ден от лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан, както и от колегите им Михаил Миков и Христо Бисеров.

Проектозаконът на практика ще върне разследващите функции на ДАНС, които ѝ бяха отнети след идването на ГЕРБ на власт през 2009 г. МВР пък напълно ще се освободи от ангажиментите си по противодействието на тежката и организираната престъпност.

Промените предвиждат председателят на агенцията вече да се гласува от Народното събрание по предложение на Министерския съвет. Накрая, както и досега, шефът на ДАНС ще се назначава с указ на президента.

Споделяне

Още по темата

Още от България