Известният писател фантаст Рей Бредбъри почина на 91 години

Известният писател фантаст Рей Бредбъри почина на 91 години

Известният американски писател фантаст Рей Бредбъри е починал на 91-годишна възраст във вторник вечерта, съобщи дъщеря му Александра, цитирана от ББС. Тя не разкри подробности.

Рей Дъглас Бредбъри е роден в Уокигън, Илинойс. Майка му е шведска имигрантка. Баща му е работел като кабелен техник по електроснабдяването и телефонните компании. Дядо му и прадядо му по бащина линия са били издатели на вестници.

Бредбъри е автор на обемисто литературно творчество - романи, къси разкази, пиеси, сценарии за театъра и киното. Писателската си кариера започва през 40-те години на миналия век. Сред най-известните му книги са "451 по Фаренхайт", "Чувствам, че идва нещо зло", "Вино от глухарчета", "Възпявам електрическото тяло", "Марсиански хроники" и "Гробище за лунатици". Романите "Вино от глухарчета" и "Чувствам, че идва нещо зло" са силно повлияни от детството на писатели и описват родния му град.

Новината за смъртта му бе разпространена през Туитър. Внукът му Дани Карапетиян сподели пред сайта io9: "Много ще ми липсва и бих искал да чуя с какво ще го запомнят хората. Той повлия на толкова много артисти, писатели, учители, учени и винаги е вълнуващо и успокояващо да чуеш всички тези хора да споделят личните си истории за него. Разкажете вашите истории. Неговото наследство ще живее в монументалния брой книги, филми, телевизионни и театрални постановки, но най-вече в умовете и сърцата на всички, които са чели нещо от него. Защото само като го четеш, можеш да го познаваш. Той бе най-страхотното хлапе, което познавах".

Според повечето от литературните критици Бредбъри е един от писателите, които имат най-голям принос за популяризирането на научната фантастика, но той самият никога не се е смятал за писател фантаст.

"Като начало не пиша научна фантастика. Написал съм само една научно-фантастична книга, и това е "451 по Фаренхайт“, която е базирана на реалността.

Научната фантастика е изобразяване на реалното. Фентъзито е изобразяване на нереалното. Така че "Марсиански хроники“ не са научна фантастика, а фентъзи. Те са невъзможни, не разбирате ли? Това е причината, че ще се четат още дълго време - всъщност са гръцки мит, а митовете имат качеството да остават за дълго“, казва Бредбъри в едно от своите интервюта.

През 2004 година Бредбъри е удостоен с националния медал за изкуства, връчван от американския президент. Освен това е носител на Световната награда за фентъзи за цялостно творчество, наградата "Брам Стокър", наградата "Гандалф", както и на наградата "Еми" за работата си по телевизионната продукция "Дървото на Вси светии".

Споделяне

Още от

Къде му е мястото на Бойко Борисов?