Изявления на Дейвид Камерън разтърсиха британската дипломация

Британският министър-председател Дейвид Камерън прояви склонност да говори откровено на на обиколката си в Турция и Индия, което повдигна въпроса дали това се дължи на младежка неопитност или е нов смел подход в дипломацията, пише в петък агенция Ройтерс.

Той разгневи Израел, като каза при посещението си в Турция, че Газа е "концентрационен лагер". После обиди Исламабад, когато каза пред индийската публика в Бангалор, че Пакистан "насърчава износа на терор".

В Анкара Камерън заклейми противниците на членството на Турция в Европейския съюз като "протекционисти, пристрастни или предубедени" - мнение, което не споделят в Париж или Берлин. Франция и Германия са против турското присъединяване.

"Мисля, че е важно, както казах, да се говори открито за тези неща пред приятелски страни", каза Камерън в интервю пред британски медии в Делхи и добави, че ще "прави това и в бъдеще".

43-годишният Камерън е най-младият премиер на Великобритания от почти два века. Той пое поста през май. Неговите коментари за Пакистан възхитиха индийските медии, които отразиха широко тази тема. Тя измести основното му послание, че иска да засили търговските и бизнес връзки между Великобритания и Индия.

Върховният комисар на Пакистан във Великобритания Ваджид Шамсул Хасан каза за вестник "Гардиън", че Камерън е навредил на перспективите за регионалния мир. "Той е нов в управлението. Може би скоро ще се научи и ще знае какво да прави", каза Хасан по-късно за Би Би Си.

Отличен дипломат или "голяма уста"?

На брифинг с британски журналисти, отразяващи пътуването, външният министър Уилям Хейг беше обсипан с въпроси дали Камерън ще подбира по-внимателно думите си в бъдеще.

"Министър-председателят говори истината. Всички ние сме съгласни и сме доволни от казаното", заяви Хейг. Премиерът е отличен дипломат и аз се убеждавам в това всеки път, когато се среща с чуждестранни лидери. Държи се непринудено. Не трябва да имате притеснения по този въпрос", каза той.

Дейвид Милибанд, който беше външен министър в предишното правителство, се възползва от възможността да нападне Камерън. "Мисля, че има голяма разлика между това да говориш откровено и да отвориш голяма уста", каза той пред Би Би Си. "Много е важно премиерът да разбере, че имаме по две уши и една уста и трябва да ги използваме в това съотношение", добави Милибанд.

Камерън ще получи директен отговор от Пакистан, когато президентът Асиф Али Зардари ще му бъде гост в резиденцията Чекърс във Великобритания идната седмица.

Запитан от британски медии дали съжалява, че е навредил на отношенията с Пакистан преди срещата, той заяви: "Не мога да се съглася, че отношенията са пострадали... С нетърпение очаквам да обсъдим тези и други въпроси."

Споделяне

Още от Свят