Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Изявленията на Огнян Минчев са неуспешен опит за рекет

0 коментара

Отговор на Стелиян Стойчев - управител на Фондация "Ресурсен център", във връзка с публикувано от Mediapool.bg интервю на 09 февруари 2005 година с Огнян Минчев

Изявленията на Огнян Минчев могат да се разглеждат само като неуспешен опит за рекет от страна на един компрометиран и корумпиран "политолог"

В статията на О.Минчев относно парите от ЕС за неправителствени организации единственото вярно нещо е неговото име.

(Взимам отношение към изложените лъжи в неговото интервю най-вече, защото заради един-двама като него, неправителствения сектор в България може да се дискредитира и да загуби финансирането си за следващите години до 2007 от единствения източник за финансиране на структурите на гражданското общество, както самия Огнян Минчев твърди.)

Трябва да се отбележи, че това финансиране беше отстоявано от Делегацията на ЕК и български институции през годините. Със стабилното си поведение, превръщайки се в най-големия донор, през последните години ДЕК най-силно допринесе за развитието на гражданския сектор в България.

Ако Огнян Минчев познаваше правилата и процедурите по програмите на Европейската комисия и по-конкретно, тези на Европа и Гражданско общество, то тогава щеше много по-внимателно да се изказва по въпросите за "разпределянето на средствата".

Конкурсът за техническа помощ по програмата ФАР "Развитие на гражданско общество" беше спечелен от консорциум от девет национални и регионални организации с нестопанска цел, водещата роля на който бе възложена на фондация "Ресурсен център".

От кандидатстващите 545 проекта на организации от неправителствения сектор, бяха финансирани 140. В качеството си на технически консултант по програмата консорциума и Фондация "Ресурсен център" прилага всички правила на програма ФАР. Дейностите и процеса се контролира от Министерство на Финансите и ролята на фондацията е единствено да подпомага технически процеса, като според правилата не участва в оценката на проектите. Съгласно процедурата оценката се осъществява най-малко на две нива. Минималния брой независими експерти, които оценяват всеки проект е двама, но често има случаи на арбитраж, когато се налага оценка и от трети независим експерт. Селекцията на проектите се извършва от оценителска комисия. Нейната работа се контролира и проверява от няколко нива в Министерство на Финансите и от поне 6 нива в ДЕК. Съгласно инструкциите по програмата ФАР, процедурата гарантира взаимен контрол. Теоретично и практически е невъзможно една институция, един интерес или конкретна личност да повлияе на оценката и да определи сам целия резултат.

Може би начините, с които през годините като асистент по "научен комунизъм", политически съветник на БСП, в последствие политически съветник на СДС, Огнян Минчев финансира своята дейност основно чрез "разпределяне на средства" и е трудно да си представи, че вече такива за него няма да бъдат осигурявани.

За него "единствен източник остава ДЕК ", а всичките "местни донори, финансират чалга партита и конкурси за миски, но благотворителни и неправителствени дейности не финансират." Макар и формално от много години Огнян Минчев да се самоопределя като част от гражданското общество (гражданския сектор) в България, очевидно не се е заинтересувал и не е наясно от ситуацията в сектора.

За пример мога да дам Фондация "Ресурсен център", на когото съм един от учредителите и управител. Детайлна информация за нашата дейност и възможностите, които предлагаме, може да бъде намерена на нашата интернет страница.

Примерите, които Минчев дава за "отстраняването" на Ресурсен център от програма "Демократична мрежа" и за спечелен конкурс, впоследствие отменен са абсолютна лъжа! Това може да се провери. О.Минчев лъже не поради незнание, а съзнателно!

Огнян Минчев много добре знае, че "невзрачната" Фондация за своето шестгодишно съществуване е:
- получила от повече от 20 международни донори и чужди правителства десетки милиони левове, с които успешно е решила не един социално- икономически проблем в България.
- стартира микрокредитирането за първи път в България през 1999 година, и тази програма която продължава да работи успешно и има хиляди клиенти и работи /забележете г-н Минчев!/ не на основата на дарения, а със заеми от банки, които успешно връща и се самоиздържа
- стартира програма за социална адаптация на военнослужещи, освободени от армията, която реши един изключително голям проблем на българското общество и благодарения на която си намериха работа хиляди бивши военнослужещи. След нейното приключване Фондацията дари имущество на стойност повече от 100 000 Евро преди 6 месеца на Министерство на отбраната.
- Нестопанските организации в България имат своя публичен регистър към Министерство на правосъдието благодарение на изработения с финансово дарение на Ресурсен център софтуер.
- Разработи проектозакона за студентските кредити.
- Проведе хиляди семинари и предостави консултации на българския нестопански сектор, които се оценяват като изключително полезни и успешни.

Освен всичко друго, заедно с отделилите се от Ресурсен център Фондация Микрофонд и програмата за микрокредитиране, организацията има над 20 клона и офиса в цяла България, одитира се ежегодно от KPMG и Ernst&Yang, първата фондация в България е със сертификат по ISO 9001-2000.

Това са все исторически факти, свързани с българската неправителствена организация Фондация "Ресурсен център", на който не бих се замислял да съпоставям развитието с организацията на Огнян Минчев, на която не мога да си спомня името.

Дребен пример за начина, по който разбираме как легитимираме публично дейността си - Фондация "Ресурсен център" може да намерите например в централния ѝ офис в София (за който заплащаме 1500 Евро месечно), а въпросния господинчо можете да откриете настанен в апартамент, собственост на Министерство на външните работи (за който естествено плаща символичен държавен наем). През целия период на своето съществуване "Ресурсен център" не е получил нито стотинка от държавата...

В заключение повтарям, че не бих обърнал никакво внимание на Огнян Минчев, ако неговите излияния си бяха лично негови, а не една от последните му платени поръчки. Преследвайки други цели тези хора рискуват да се превърнат в единствените виновници, планираните десетки милиони за неправителствения сектор бъдат пренасочени към други програми.

Защото какъв е смисъла да финансираш и подкрепяш организации, които при първия неспечелен проект започват да ругаят и да засипват с клевети донора? Публична тайна е, че с получените досега средства Минчев не е свършил абсолютно нищо. Всеки финансов одит би установил този факт.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.