Изземване на кариерни материали подкопа мост на река Марица

Започна ремонт на съоръжението между селата Мирово и Милево край Чирпан

Сн. Архив

Изземване на голяма количество кариерни материали - пясък и чакъл от река Марица е подкопал основите на мост. По тази причина от 16 ноември започва ремонта на съоръжението при 119-ти км на второклсния пътЧирпан - Поповица между селата Мирово и Милево, съобщи агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

В съобщението не е посочено колко ще струва ремонта на моста. Планирано е той да бъде извършен на няколко етапа.

Първият етап предвижда аварийни дейности по долното строене, които да спрат деструктивните процеси, да възстановят носещата способност и да осигурят дълготрайната експлоатация на съоръжението.

Проектът включва пилотно укрепване на стълбовете на моста и изграждането на временен праг на речното дъно. При строителните работи временна дига ще отклонява водите на реката, докато се укрепи съоръжението с пилоти с дължина 12 ми със стоманобетонен фундамент (ростверк).

Ще бъде изграден и временен праг, чрез който ще се укрепи речното дъно, ще се вдигне нивото на реката и ще се забави нейното течение.

Срокът за изпълнение на първия етап на ремонта е до края на април 2021 г.

Изпълнител е обединение "ТРЗП Стара Загора" с участници "Трейс БГ" ЕАД и "Промакс" ЕООД. С дружеството АПИ има договор за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа в област Стара Загора по Закона за обществените поръчки.

До завършване на ремонтните дейности остава ограничено преминаването по моста на камионите над 12 тона. Тежкият трафик се пренасочва по алтернативни маршрути.

В посока Поповица тежкотоварните автомобили над 12 т се насочват при кръстовището между път II-66 и път III-666 към магистрала "Тракия".

В посока Чирпан камионите над 12 т се насочват по път I-8 или към магистрала "Тракия" при пътен възел "Скобелева майка" в Пловдив. Превозните средства до 12 тона преминават по моста като скоростта на движение е ограничена до 50 км/ч.

Предвижда се до края на тази седмица да започне и ремонтът на близо 18.5 км от второкласния път Стара Загора - Чирпан, в участъка между Богомилово и пътен възел "Чирпан- Изток" на магистрала "Тракия".

Ще бъде подновена асфалтовата настилка, а където е необходимо ще се ремонтира пътната основа. Планирано е подобряване на отводняването, оформяне на банкетите, полагане на бордюри, почистване на крайпътната растителност, хоризонтална маркировка, пътни знаци и ограничителни системи.

Ремонтните дейности са възложени на обединение "ТРЗП Стара Загора" с участници "Трейс БГ" ЕАД и "Промакс" ЕООД, с което АПИ има договор по ЗОП за текущ ремонт и поддържане на пътната мрежа в област Стара Загора. Строителните работи започват през тази и ще продължат през следващата година. Срокът за изпълнението им е до края на юни 2021 г.

Споделяне

Още от България