Иззета от ДПС информация може да е ключ към казуса "Емин"

"Не вярвам в никакви версии, докато не се докажат", коментира в петък вътрешният министър Цветан Цветанов по повод "претоплената" от ДПС хипотеза, че бившият началник на политическия кабинет на Ахмед Доган, Ахмед Емин, е готвил покушение срещу лидера.

В същото време бившият вътрешен министър и настоящ депутат Михаил Миков (БСП) допусна, че "ключът“ към отговора защо точно сега се отваря отново темата за Емин, е в иззетата по време на разследването документация от централата на ДПС.

"Тази партийна информация в даден момент може по един или друг начин да бъде използвана“, каза пред БНТ Миков, като подчерта, че тя в момента се намира в ДАНС и се контролира от нея.

По-рано тази седмица ротационният председател на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов каза, че иззетият архив на покойния Емин е бил прикрит. Според неофициална информация на Mediapool от прокуратурата, новите данни, изпратени от сегашното ръководство на ДАНС, съдържат данни за икономическите интереси на ДПС, но не и обяснение защо Ахмед Емин е посегнал на живота си. От ДАНС е поискана нова проверка на документите в личния компютър на Емин преди около месец, което съвпада с подготовката на операция "Октопод".

Работи се по всички версии за смъртта на Емин

Министър Цветанов отклони повечето репортерски въпроси, свързани с отворената от премиера тема за смъртта на Ахмед Емин. "Доста вече се е изприказвало, и няма да се преповтаряме", отбеляза той.

В същото време той каза, че се работи по всички версии. Цветанов припомни казаното от главния прокурор и премиера, че в обществото има усещане за нещо, "което не е направено в самото начало на разследването" на Емин. "В тази посока всичко това трябва да бъде прецизирано и едва тогава ще могат да бъдат изведени определени изводи и определени версии", коментира Цветанов.

"Смятам, че от това, което се прави, ще излезе цялата обективна истина, ако някой не си е свършил работата”, допълни той, като отказа да коментира какви са тежките грешки в разследването, на които се позова Бойко Борисов, когато прикани прокуратурата отново да провери случая.

Запитан дали ДПС е поискало да се отвори случая "Емин", вътрешният министър отвърна: "защо ДПС трябва да е, за да се занимава някой с нещо?"

Относно твърдението на лидер на РЗС Яне Янев за тайно споразумение между ГЕРБ и ДПС, Цветанов каза: "Не бих искал да коментирам Янев".

Миков: Комисията "ДАНС“ да провери цялата информация

Михаил Миков повтори тезата се отпреди ден, че разследващите органи са си свършили работата по случая с Емин, че са разпитвани 80 свидетели, че тогавашните управляващи са били подложени на силен натиск и заради това са работили усилено. В петък той настоя отново да се изнеса цялата информация, включително и тази от ДАНС, за да няма съмнения, недомлъвки. "Трябва да се дадат отговори. Има комисия за контрол на ДАНС и тя трябва да си свърши работата“, каза Миков.

"Щом се е стигнало дотук, щом постоянно се лансират версии - всичко на масата. Само че какво стана със случая "Алексей Петров"? Имаше едни особено активни в първите дни изказващи се политици. На втория ден нещо изведнъж се укротиха, покриха“, допълни той.

Относно назначаването на Алексей Петров като висш съветник в ДАНС, който в момента е обвиняем като организатор на престъпна група, Миков прехвърли отговорността на бившия шеф на агенцията Петко Сертов. Той пък беше близък на бившия премиер и настоящ лидер на БСП Сергей Станишев, който го сложи на поста. "В крайна сметка той (Сертов) би трябвало да носи тази отговорност“, каза бившият министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?