Иззети са 120 кг шунка с неясен произход на път към обекти за хранене

Ветеринарни инспектори са конфискували във вторник 120 кг шунка без документи за произход и етикетировка на български език докато е била превозвана с лек автомобил в района на ж.к. „Студентски град”, съобщиха от Националната ветеринарно-медицинска служба. Стоката е била предназначена за заведения за бързо хранене. Иззетата продукция е изпратена за унищожаване в екарисаж.

За транспортиране на храни от животински произход без необходимите документи глобата е между 100 и 300 лв.

Общо 139 заведения за бързо хранене са били проверени от 8 до 16 април 2010 г. в София дали спазват санитарно-хигиенните условия и изискванията за доказан произход и съхранение на продукцията.

Съставени са 24 акта за нарушения и 2 предписания за отстраняване на нередности. Сред най-често констатираните нарушения при проверките са смесено съхранение на несъвместими групи храни от животински произход, неспазване на температурния режим на съхранение на продуктите, нарушения в процедурите по програмите за самоконтрол, неизвършване на дезинфекция на яйца преди топлинна обработка. Тези нарушения може да бъдат санкционирани с до 300 лв.

Споделяне

Още от България