К. Пенчев оспори колегите си за "позитивния ефект" от скандала "Красьо"

Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев заяви в четвъртък, че скандалът "Красьо" се е отразил негативно върху почтените и работливи съдии в системата.

Така той отхвърли тезата на колегите си от етичната комисия във Висшия съдебен съвет, според които съдебната власт е извлякла от случая "голям позитивен ефект". Коментарът бе направен пред Общото събрание на съдиите от Административен съд – София.

По думите му допълнителните възнаграждения в размер на общо 28 млн. лева, които бяха раздадени на магистратите, "не били бонуси, а обезщетения за вредност". Пенчев бе сред първите магистрати, които започнаха да говорят за "кадруването върху бели покривки" в съдебната система.

Преди две седмица етичната комисия се похвали сама и обяви в доклада за дейността си, че скандалът "Красьо е "оказал силно превантивно въздействие за стриктно спазване на изискванията за кариерното израстване, както от страна на членовете на ВСС, така и по отношение на всички съдии, прокурори и следователи".

Всичко това е станало възможно заради бързите действия на членовете на ВСС.

Общо двама членове на ВСС подадоха оставки, след като се установи, че те са водили разговори с Красьо в дните, когато съветът е вземал решения за шефските места в магистратурата.

Дисциплинарни производства бяха образувани срещу 18 магистрати, които също са контактували с плевенчанина, а четирима подадоха молби за освобождаване от системата. Все още няма произнасяне по тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?