Кабаиванов: Важното е Петър Стоянов да се съгласи за КС, другото ще се подреди после

Депутатите от СДС искали да издигнат Стоянов, но Костов им оказвал натиск

Емил Кабаиванов, Сн: БГНЕС

"За мен важното е президентът Стоянов да се съгласи да бъде номиниран за конституционен съдия, всичко останало ще се подреди после", коментира лидерът на СДС Емил Кабаиванов в четвъртък вечерта пред Mediapool. Той уточни, че Петър Стоянов, който бе президент на страната от 1997 до 2002 г., все още не е отговорил дали приема да бъде предложен за мястото в Конституционния съд (КС), овакантено от Венета Марковска.

Стоянов бе предложен от ръководството на СДС във вторник след договорка между Кабаиванов и премиера Бойко Борисов, който след шумния провал с Марковска поискал от най-старата дясна партия да излъчи кандидат и обещал, че ГЕРБ ще го подкрепи. Петър Стоянов благодари за оказаната чест и каза, че ще мисли три дни дали да приеме. Междувременно депутатите от СДС, които са в конфликт с партийното ръководство, засега отказват да участват в сделката с ГЕРБ, определяйки я като унизителна и задкулисна, а условието на Петър Стоянов било да бъде издигнат от сините депутати и подкрепен от тях.

Според Кабаиванов обаче "това не е никакъв проблем". На въпрос дали разчита друга партия да внесе номинацията на Стоянов, при положение, че народните представители на СДС отказват, лидерът на партията обясни пред Mediapool, че "това не е вярно". "Не стои въпросът ГЕРБ или някой друг да издигне нашата кандидатура, ние ще го сторим", убеден е Кабаиванов.

"За мен важното е президентът Стоянов да се съгласи, всичко останало ще се подреди после", допълни той. По думите му, ако Стоянов даде съгласието си, кой депутат ще го номинира ще се реши на Националния съвет на СДС в понеделник.

Според Кабаиванов не е вярно, че депутатите от СДС не желаят да внесат официално кандидатурата на Петър Стоянов. "Всеки народен представител в най-старата демократична партия е със силно собствено мнение", каза той. Твърденията на народните представители от СДС, че не желаят да издигнат Стоянов, пък било плод на манипулация и се дължали на факта, че "Иван Костов и неговите хора, системно оказват натиск върху депутатите на СДС".

Споделяне

Още по темата

Още от България