Кабелни мрежи вкараха кмета на Ботевград в конфликт на интереси

Снимка: Община Ботевград

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов е в конфликт на интереси, установила антикорупционната комисия КПКОНПИ. Причината е, че като кмет той е прекратил четири административни производства срещу собствената си фирма, която е управлявал, преди да влезе в общината. Решението не е окончателно и ще бъде обжалвано от Гавалюгов.

Стара история

Става дума за производства, започнали след проверки от 2014 г. Тогава по разпореждане на бившия кмет Георги Георгиев общински служители правят проверка на кабелни мрежи, изградени от фирмата на Гавалюгов. Констатират, че са незаконни и трябва да се премахнат. Бъдещият кмет подава възражения срещу четирите констативни акта от проверката в края на 2014 г.

Година по-късно вече е кмет на града и е прехвърлил дяловете във фирмите си на жената, с която живее на семейни начала. Малко след като встъпва в длъжност, той издава четири заповеди, с които прекратява производствата по четирите констативни акта, съставени година по-рано.

КПКОНПИ заявява, че с това си действие Гавалюгов е набавил интерес за майката на децата си, на която е прехвърлил фирмените дялове. Двамата се явяват свързани лица по смисъла на закона, приема комисията.

"Комисията приема, че при издаване на заповедите Гавалюгов е бил повлиян от частния интерес на свързаното с него лице. В конкретния случай частният интерес на свързаното лице се изразява в това образуваните срещу дружеството, в което тя е съдружник, административните производства да бъдат прекратени. Облагата се изразява в избягване на санкция – в случая – премахване на незаконни строежи. Налагането на санкция неминуемо ще се отрази на имуществото и дейността на дружеството, което от своя страна ще рефлектира в патримониума на свързаното лице", пише в решението.

Сам срещу себе си

Кметът на Ботевград се е произнесъл сам по собствените си жалби, пише още комисията. Според КПКОНПИ това е опасно и укоримо. В решението се твърди, че кметът е трябвало да не издава заповедите за прекратяване, а вместо това да подаде декларация, че има частен интерес в конкретния случай.

"При издаване на процесните заповеди Иван Гавалюгов, в качеството му на кмет, изцяло е възприел възраженията, направени от самия него, в качеството му на управител и представените от дружеството доказателства, които са едни и същи и по четирите производства, и на таза база прекратява образуваните административни производства. Т.е. същият издава индивидуални административни актове единствено и само на основание на собствените си възражения, направени в качеството му на управител на дружеството", се посочва в решението.

Аргументи

Гавалюгов е бил изслушан от КПКОНПИ, става ясно от решението. Той е заявил, че заповедите за прекратяване на производствата са били изготвени от специалист от общината, на когото той не е оказвал влияние. Другият му аргумент е, че ако е имало нещо незаконно в кабелните мрежи, предишното ръководство на общината е имало достатъчно време да ги премахне. Това обаче не е направено повече от година, констатира и КПКОНПИ.

"Има решение на КПКОНПИ, което е в срок на обжалване и не бих желал нищо да коментирам, защото има съдебна процедура. Това не е влязло в сила решение, то ще бъде обжалвано и когато има влязло в сила или отменено съответно, бих могъл да коментирам", заяви пред Mediapool Гавалюгов.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?