Кабелните оператори ще доказват авторски права пред СЕМ

Кабелните оператори ще доказват авторски права пред СЕМ

Кабелните оператори ще бъдат задължени на всеки шест месеца да предоставят в Съвета за електронни медии (СЕМ) документи за авторските права на излъчваните от тях програми. Това прие парламентарната комисия по културата, гражданското общество и медиите при второто четене на промените в Закона за радиото и телевизията в четвъртък.

Всеки оператор трябва да представи на регулатора актуален списък на документите, свързани с правата за разпространение на чужди и български програми, както и с правата за разпространение на аудио-визуални произведения.

От Асоциацията на кабелните оператори възразиха остро срещу промяната, тъй като кабелните оператори ще понесат двойна санкция за едно и също нарушение.

Министерството на културата вече контролира дали те нарушават авторските права, което е регламентирано в Закона за авторското право и сродните му права.

Зам.-председателят на комисията Стоян Иванов ("Атака") заяви, че тези права по принцип се уреждат от доставчиците на медийни услуги - телевизиите и радиата. Според него се смесват понятията и няма как документите да се изискват и от кабелните оператори.

Беше отхвърлено предложението на Петър Корумбашев 20 процента от глобите, които налага СЕМ, да бъдат предназначени за бюджета на медийния регулатор. Така санкциите от СЕМ ще продължават да отиват в държавния бюджет.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?