Кабил няма да прекрати атакувани от прокуратурата сделки

Кабил няма да прекрати атакувани от прокуратурата сделки
Въпреки разследването на прокуратурата, министърът на земеделието Нихат Кабил няма да прекрати договорите за наем на частни сгради в Пловдив и Разград за регионални офиси на Държавен фонд “Земеделие”, акредитиран като Разплащателна агенция за европейските средства в земеделието. Това съобщи Кебил след парламентарния контрол в петък.

Двете сделки, определени от прокуратурата като неизгодни, са в основата на повдигнато обвинение срещу Асен Друмев, изпълнителен директор на ДФ “Земеделие”, заради щети в размер над 1 млн.лв. Преди ден съдът отстрани Друмев от длъжност, а министър Кабил, който е председател на управата на фонда, защити изцяло действията му и изпревари съдебното решение с два дни, като пусна Друмев в 60-дневен отпуск.

“Вие искате регионалните офиси да останат на улицата, на поляната, ли? Вие ли ще носите отговорност или аз? Аз съм политическият гарант на България в Съвета на министрите по земеделие и рибарство в Брюксел. От друга страна, съм вътрешнополитическият гарант нашата страна да получава европейските средства”, заяви пред журналисти земеделският министър.

Той отново изтъкна, че е трябвало спешно да бъдат намерени офиси за Разплащателната агенция и няма значение, че такива са наети от частни лица.

Фирмата в Разград, от която е нает офисът, е на зам.-областния управител Хамза Чакър, който също като Нихат Кабил е от квотата на ДПС.

Договори с частни лица са сключвани и в други градове на страната, но министърът, както и от фонд “Земеделие”, отказаха да кажат къде, защото това било следствена тайна.

Mediapool научи от източници, близки до разследването, че ще бъдат разследвани всички сделки на фонда с частни лица и е възможно да бъдат прибавени към делото срещу Друмев.

Двата договора за Пловдив и Разград обаче били най-фрапиращи и затова са използвани за повдигане на обвинението срещу него.

Ако шефът на фонд “Земеделие” бъде признат за виновен, е възможно да получи присъда от 1 до 10 години затвор. Такава е предвидена по чл. 220, ал. 2 от Наказателния кодекс – за съзнателно сключване на неизгодни сделки, по който е повдигнато обвинението.    

Кабил оправдава действията си с бързането за откриване на регионални офиси без обявяване на обществени поръчки, тъй като заради липса на Разплащателна агенция за европарите, ЕС можеше да наложи предпазна клауза на България.

В действителност през последните шест години ДПС ръководи министерството на земеделието и през цялото това време Брюксел отправяше редовни предупреждения, особено настоятелни през 2006-та, за забавянето с агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България