Кабил пак в изкуствена засада

Кабил пак в изкуствена засада

Над петстотин реализиращи се и предстоящи за одобрение проекти за финансиране по предприсъединителната програма на ЕС САПАРД ще продължат да очакват и.д. директор на Държавен фонд “Земеделие”, след като в петък за пореден път такъв не бе избран.

Не се състоя насроченото от министъра на земеделието и горите Нихат Кабил (ДПС) заседание на Управителния съвет (УС) на фонда. Отново поради липса на форум се провали гласуването на предложението на Кабил за и.д. шеф да бъде избрана съпартийката му Ализан Яхова, която в момента е един от шестимата зам.- директори.

За трети път членовете на УС не намериха време да се съберат, за да оторизират човек, който да поеме функциите на отстранения изпълнителният директор Асен Друмев заради водено срещу него следствие.

И ако обяснението, че все са в командировка, на пръв поглед може да бъде приемливо, то не е ясно как така никой от 10-те членове на УС не намери време да отговори на писмото на Кабил за назначение на временен шеф на подпис. Друг е въпросът, че според правилника на фонда, преди да се назначат заседанията на управата му, трябва да се съгласуват свободните дати на членовете му. А се случва все така, че хората са в командировки, когато Кабил свиква заседания. 

Според земеделския министър не става въпрос за саботаж, но се знае, че БСП и ДПС са в спор за контрола върху фонд “Земеделие”, който е акредитиран като разплащателна агенция по САПАРД и за евросубсидиите за фермерите. Според закона за подпомагането на земеделските стопани решенията на УС се избират с 2/3 квалифицирано мнозинство. В управата на фонда са 11 души, единият от които е изпълнителният директор – в момента отстранен от съда.

Останалите са агроминистърът, който назначава четирима души – в случая шефа на кабинета му Метин Шабан и заместниците си Бюрхан Абазов и двамата представители на БСП Светла Бъчварова и Димитър Пейчев. Другите петима са зам.-министри от министерствата на финансите, регионалното развитие, околната среда, икономиката и социалното.

Кабил определи в петък въпросът като много сериозен заради фермерите бенефициенти по САПАРД.

По данни на фонд “Земеделие” по мярка 01 – “Инвестиции в земеделски стопанства”, са одобрени 119 договора, а по мярка 04 “Група производители” 3 договора. Общо за тях предвидената субсидия е около 46 млн. лева.

За одобрение чакат 498 договора по 7 различни мерки като общата стойност на предвидените инвестиции по тях е над 202 млн. лв. В момента тези проекти се разглеждат от експерти на фонд “Земеделие”. Освен това има 32 проекта, които са реализирани и са на етап разплащане, но не могат да им бъдат предоставени 17.317 млн. лв.

Така забавените плащания заради липсата на оторизирано лице за подпис след отстраняването на Друмев и явната липса на воля и на разбирателство между политическите сили, продължават да стоят зазмразени. От което потърпевши са земеделските стопани, трупащи лихви по заемите си, взети за стартирането на проектите, които се изплащат след приключването им. Блокирани са и инвестициите за въвеждане на евронормите в момент, в който предстои да се реши за кои преработвателни фирми ще има нова отсрочка за покриване на ЕС-стандартите.

За понеделник вечерта Кабил и насрочил друго заседание на УС на фонд “Земеделие”, но според запознати тогава членовете пак нямало да могат да съберат кворум и вероятно изборът на временен шеф ще остане за сряда, когато  щели да бъдат налице.

“Аз разбирам (фермерите) и искрено се стремя да им вляза в положението. Но нещата наистина са в процедурен ход - има закон за подпомагане на земеделските производители, има правилник за работата на фонд “Земеделие”. Там има строго определени права и задължения, които се спазват. Искам да ви уверя, че това, което е необходимо аз да направя в момента – правя в цялата му пълнота”, заяви Кабил.

В сряда пред парламентарната земеделска комисия Кабил съобщи, че ще задейства паралелни процедури по избор на временен шеф на фонда и на титуляр.

Ако Яхова бъде избрана следващата седмица, тя ще оглави фонда до избора на титуляр или до завръщането на Друмев, което обаче не е ясно кога ще стане. Очаква през септември да приключи следствието за нанесени щети от сделки за два офиса на Разплащателната агенция по евросубсидии

В петък Кабил потвърди обещанието си от сряда да внесе предложение до министър-председателя Сергей Станишев за назначение на  титуляр на поста. И преди, и сега той отказа да назове името, което премиерът трябвало да съгласува преди да одобри.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?