Кабил посочи заместник от ДПС за и.д. на фонд “Земеделие”

Кабил посочи заместник от ДПС за и.д. на фонд “Земеделие”
Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил (ДПС) е предложил за изпълняващ длъжността (и.д.) шеф на държавния фонд “Земеделие” съпартийката си Ализан Якова.

В момента тя е заместник-изпълнителен директор на фонда и отговаря за средствата по националното съфинансиране към европейските програми.

Кандидатурата на Якова е най-подходяща, защото от всички зам.-изпълнителни директори на фонда единствено тя няма да има бъдещи проблеми в работата, заяви министър Кабил във вторник пред БНР. Нейната кандидатура освен това нямало да създаде коалиции, защото тя не е участвала в целия процес на акредитиране по САПАПД проектите.

Одобрението на предложената от министъра кандидатура трябва да стане до края на седмицата. Нихат Кабил уточни, че решението ще се вземе на подпис от Управителния съвет на фонд “Земеделие”, защото поради тяхната ангажираност на заседанието в сряда няма да има достатъчно кворум.

Изпълнителният директор на фонд “Земеделие” Асен Друмев беше отстранен от поста в началото на март с решение на Софийския районен съд. Срещу него са повдигнати обвинения за неизгодно сключени сделки за офиси, довели до загуби от над 1 млн.лв.

Кабил, който е председател на управата на фонда, подкрепи действията на Друмев, който заемаше този пост в продължение на шест години и се ползва с доверието на ДПС.

Отстраняването му спря плащанията по проекти, които се изпълняват или са вече изпълнени по предприсъединителната програма САПАРД. Посочените от него заместници, които да изпълняват функциите му за по месец Радослав Иванов (БСП) и Ализан Яхова (ДПС) не бяха оторизирани да разписват договори и плащания по европейската програма.

Според наблюдатели би било изненадващо БСП да се съгласи фондът, през който ще минават стотици милиони евросубсидии, и за в бъдеще да остане под контрола на ДПС. Най-вероятно той ще мине под шапката на Министерския съвет или финансовото министерство.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?