Кабил се оправда с УС на фонд “Земеделие” за забатачени плащания

Кабил се оправда с УС на фонд “Земеделие” за забатачени плащания

Повече от три седмици ръководството на фонд “Земеделие” не може да се събере, за да реши кой да изпълнява временно длъжността на отстранения от съда шеф Асен Друмев. Поради тази причина плащането на проекти по САПАРД е блокирано, но министърът на земеделието Нихат Кабил (ДПС) и до днес не може да даде информация какъв е техният брой и за каква сума става въпрос. В сряда той бе изслушан от парламентарната комисия по земеделие.

До края на седмицата министърът ще задейства две паралелни процедури - за избор на изпълняващ длъжността и на титулярен директор на фонда.

Още утре ще изпратя писма до членовете на Управителния съвет (УС) на фонда, за да се съберем в петък и да решим дали да се одобри предложението ми за назначаване на Ализан Яхова за и.д. директор, заяви Кабил.

УС се състои от 11 членове, начело с министър Кабил, следван от директора на фонда. Четирима от членовете на управата са назначени от Кабил, другите са заместник-министри от пет министерства.

След като УС не намери време за заседание, Кабил предложи да се избере на подпис за и.д. шеф Ализан Яхова, която е заместник на Друмев от квотата на ДПС. Тя, както и колегата ѝ Радослав Иванов от БСП, бяха посочени от самия Друмев да поемат задълженията му.

По думите на министъра, предпочитанието му към Яхова не било политическо. Досега тя отговаряла за националните плащания на фермерите и така нямало да има колизии, каквито биха се получили със заместник, отговарящ за САПАРД или за евросубсидиите.

Кабил обаче още не е получил обратно писмата с подкрепа или отказ на Яхова и затова прави нов опит за назначението ѝ като временен шеф на фонда.

Независимо от това дали в петък Яхова бъде избрана за и.д. или не, Кабил ще внесе при министър-председателя Сергей Станишев доклад с предложение за назначение на титулярен изпълнителен директор.

“Няма да ви кажа кого ще предложа на премиера, за да може той а си го съгласува, каквато е процедурата”, заяви Кабил, който не пожела дори да каже дали кандидатът му е от сегашните заместници на Друмев или съвсем друг.

По-вероятно е обаче отказът му да е свързан с нежеланието да нагнетява и без това нажежената ситуация около фонда, който в следващите седем години ще разпредели близо 4 млрд. евро от европейските фондове за земеделие и развитие на селските региони и върху чието управление БСП отдавна иска да сложи ръка. Така кандидатурата пред Станишев и съгласуването ѝ прехвърля топката на полето на лидерския съвет на тройната коалиция.

При всички положения досегашният фаворит на ДПС Асен Друмев,  освободен на 8 март заради водено срещу него следствие за ощетяване на фонда с над 1 млн. лв., ще се прости с поста си, независимо как ще приключи разследването. По общото мнение обвинението за злоупотреби надали ще издържи пред съд. Това обаче няма да има никакво значение, защото рокадите във фонда дотогава вероятно ще са приключили.  

Кабил не се ангажира със срок, в който ДФ “Земеделие” може да получи титулярен шеф, чийто подпис да бъде признат от финансовото министерство за договорите по САПАРД и да се отпуши плащането по договори и сключването на нови. Това между впрочем може да става само до момента на акредитацията на фонда от Брюксел като Разплащателна агенция за евросубсидиите. Според предишни изявления на земеделския министър това се очаква да стане до август.

Споделяне

Още от Бизнес