Кабил се ослушва за неправомерно върнати "царски" гори

Кабил се ослушва за неправомерно върнати "царски" гори

Прокуратурата е изпратила в началото на юли искане до Министерството на земеделието и продоволствието (МЗП) за преразглеждане на две решения на поземлената комисия в Самоков за връщането на горите на Симеон Сакскобургготски, но на тях досега все още не е отговорено. Това съобщи пред Mediapool наблюдаващият прокурор по образуваното досъдебното производство за горите на лидера на НДСВ Малина Ачкаканова.

Експертизите са показали, че с две от решенията на самоковската комисия на Сакскобургготски са върнати неправомерно около 4500 дка гори в повече. С това официално се потвърдиха резултатите от доклада на временна парламентарна комисия за връщането на имотите на царя от 2006 г. Още тогава той беше внесен в прокуратурата.

През юли 2007 г. държавното обвинение е поискало от ведомството на Нихат Кабил отмяна на взетите решения и постановяване на нови. Месец и половина по-късно министерството все още не е дало знак дали има намерение да изпълни това, казаха от прокуратурата.

Часове след публикацията на Mediapool министър Нихат Кабил заяви чрез пресцентъра си, че “въпросът е от частно-правно естество и ако е допуснат пропуск от страна на Общинска служба "Земеделие и гори"- Самоков, агроведомството ще се съобрази с решението на съда”.

На практика това означава, че министърът няма намерение са се съобрази с прокуратурата, която сезира ведомството му за незаконосъобразни решения. Защото дари наказателен съд да се произнесе по въпроса имало ли е престъпление при връщането на царските имоти, той не може да реши въпроса със собствеността върху тях. Както става ясно, министърът определя като “частен” въпроса с предоставените от държавата имоти на бившия премиер.

В периода от 2000 до 2003 г. на Сакскобургготски са върнати общо 16 541 дка гори в Рила. Това става с общо седем решения на поземлената комисия. На този етап не е ясно кой, кога и дали въобще ще отговори на прокурорското искане.

Миналата седмица в Държавен вестник бе обнародвано създаването на новата Агенция по горите. С това въпросът за "царските" гори се прехвърли от контролираното от ДПС министерство на Нихат Кабил при договорената за БСП нова административна структура. Агенцията все още няма избран председател и утвърдена структура, неин временен шеф е Илия Симеонов, досегашен шеф на Национално управление по горите.

До реалното формиране на новата агенция казусът остава при Кабил. “Министерството не е задължено да реагира на това наше искане, но ние сме го направили заради резултатите от експертизите”, заяви прокурор Ачкаканова.

Структурната промяна в МЗП ще постави въпроса и за политическа отговорност. На 13 февруари 2004 г. , когато БСП беше още в опозиция, нейният зам.-председател на Народното събрание Любен Корнезов призова Симеон Сакскобургготски “публично да се откаже от всякакви претенции върху българска земя и имоти в България”.

Досъдебното производство за горите е за извършени длъжностни престъпления, но все още се води срещу неизвестен извършител. Срокът за разследване приключва на 20 август, а прокурор Ачкаканова е направила искане до Софийска апелативна прокуратура за неговото удължаване с още 2 месеца. Все още отговор обаче не е получен.

“Предполагам, че няма да има проблем с удължаването на срока. Заради големия обем на делото има твърде много свидетели, които трябва да бъдат разпитани”, обясни държавният обвинител. По думите ѝ предстоят разпити на всички нива – от членовете на поземлената комисия, през Национално управление на горите до министъра на земеделието и горите.

Делото за горите е третото, което е образувано от прокуратурата за реституцията на имотите и земите на Саксбурггтоски. На 23 август 2006 г. Софийска градска прокуратура образува две дела за реституцията на резиденция “Врана” и царските имоти в Самоковска община – “Бистрица”, “Саръгьол” и “Ситняково”. Те са за длъжностни престъпления и по познатата схема срещу неизвестен извършител.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?