Кабил три часа разпитван за сделки на фонд “Земеделие”

Кабил три часа разпитван за сделки на фонд “Земеделие”

Три часа бе разпитван министърът на земеделието и горите Нихат Кабил в Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) във вторник по дознанието срещу бившия изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие” Асен Друмев.  

“Би било жалко и не ми се иска да вярвам, че е възможно викането ми на разпит в ГДБОП да е поръчково”, заяви след престоя при дознателите агроминистърът. Той обясни, че е давал обяснения в качеството си на председател на Управителния съвет на фонд “Земеделие”, чийто шеф Друмев съдът отстрани от длъжност поради подозрения за неизгодни сделки за офиси.

Разпитът става в момент, когато се обсъждат промени в кабинета и разделяне на контролираното от ДПС земеделско министерство. Междувременно плъзна слух, че Кабил ще бъде питан и за изнесените от близкия до ДПС бизнесмен  Мирчо Петков –Циганина данни за пазаруване на министри. “Тарифата” за министерския пост на Кабил била 1 млн. лв. След като излезе от ГДБОП, той уточни, че по време на разпита не е станало дума за този случай.

Кабил не отговори на журналистически въпрос възможно ли чиновник като Друмев сам да извършва злоупотреби за над 1 млн. лв. без протекции. Според него това било следствена тайна. Той отказа и коментар дали счита за изгодни сделките за двата офиса в Разград и Пловдив, за които стана ясно, че са сключени с фирми от кръга на ДПС.

Министърът отново отказа да съобщи кого е предложил на министър-председателя за нов шеф на фонд “Земеделие”, защото това можело да повлияе на крайното решение.

Преструктурирането на ДФ “Земеделие” се дискутира отдавна в БСП и според депутати ще се използва моментът с анонсираните от премиера Станишев структурни и персонални рокади в кабинета, за да се променят и лостовете на влияние във фонда. Досега той бе под контрола на ДПС, но се очаква да мине на пряко подчинение на Министерски съвет. Твърди се, че Кабил е внесъл името на кредитния милионер Димитър Тадъръков, но той не бил приемлива фигура за БСП, които предпочитали банкера Стоян Александров.

Александров обаче заяви, че с него не са водени разговори за оглавяване на фонда, през който в следващите седем  години ще минат около 4 млрд. евро за финансиране на фермерите. Той чул за евентуалната си номинация от журналисти.

Във вторник в средите на НДСВ пък се завъртя името на Владимир Карамишев, който е зам.-председател на земеделския фонд от 1999 г. и фактически от управата на ведомството е с най-дълъг стаж. Карамишев дълго време не бе припознат от нито една партия, но в последната година при структурирането на фонда съгласно ангажиментите, които ще има по европейските фондове, той пое зам.-шефския пост от квотата на НДСВ.

Заради отсъствието на титуляр от началото на март фонд “Земеделие” блокира финансирането и изпълнението на близо 500 договора по европейската програма САПАРД.  С напускането на зам.-изпълнителния директор Радослав Иванов, който се закле като БСП- депутат на мястото на заминаващата в Европейския парламент Илияна Йотова, проблемът се изостря.

Според Кабил продължаването на тази ситуация може да коства на България санкции от Европейския съюз. “Всеки момент може да пристигне остро писмо от Брюксел”, заяви той. Според него България може да бъде наказана, като ЕС не удължи срока на реализацията на проектите по САПАРД.

Агроминистърът отрече конфликт между БСП и ДПС за приватизацията на “Булгартабак”, въпреки че той и останалите министри от движението блокираха решението за възобновяване на процедурата. Министърът на икономиката и енергетиката в оставка Румен Овчаров заяви преди дни, че не може да остане в правителство, зависимо от икономическите интереси на една партия, визирайки ДПС.

“Единственото, на което ДПС е държало, е “Булгарбатак” да се продаде на ясни субекти”, коментира по този повод Кабил. Той допусна приватизацията на холдинга да стане през борсата, както предлагаше Овчаров, но само ако се гарантирало, че бъдещият собственик няма да го закупи с цел препродажба. Подобна схема вече се случи с фабриката за опаковки и филтри  “Юрий Гагарин-БТ”, като сделката бе подложена на проверка от Комисията за финансов надзор.

Споделяне

Още от България