Кабинетът атакуван и отдясно, и отляво за антикризисните мерки

Кабинетът атакуван и отдясно, и отляво за антикризисните мерки

Правителството го е страх от реформи и няма капацитета да се справи с кризата. Тези констатации дойдоха и от подкрепящите кабинета десни партии, и от левицата в четвъртък, след като вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в много кратко експозе представи пред парламента антикризисните мерки, приети ден по-рано от министрите.

Изложението на вицепремиера не бе последвано от дебат, за което депутатите от опозицията настояха. Самото явяване на Дянков пред народното представителство стана по изричната заръка на премиера Бойко Борисов, който с мотива, че правителството не прави нищо скрито-покрито, обеща антикризисните мерки да бъдат представени в парламента.

Дянков: Предишното правителство е управлявало с цел личен интерес

В триминутното си изявление Дянков заяви, че е било "хубаво тези мерки да са предприети още през есента на 2008 г., когато кризата реално започна. Тогава те щяха да имат по-силен ефект″

″Кабинетът "Станишев" обаче избра да си скрие главата под юргана и да не предприеме нищо. Мерките, които ние предприехме през август 2009 г. и в бюджет 2010, вече помагат за по-бързото излизане от кризата. Данните за спада на безработицата през март са едно такова доказателство“, каза финансовият министър.

По думите му обаче са необходими и допълнителни мерки, "предвид постоянно излизащите данни за извънбюджетни харчове на кабинета "Станишев". "Такива са, например, неотдавна разкритите анекси по 150 договора в 13 министерства. Това влошава бюджетните прогнози и прави необходими новите мерки“, каза още Дянков.

Според министъра предлаганите от кабинета мерки са причина за оптимизъм. "С всяко ново предизвикателство - а анексите по тези 150 договора са такива - аз ставам по-голям оптимист за бъдещето на България. Защото тези разкрития показват за пореден път, че предишното правителство е управлявало с цел личен интерес“, каза Дянков.

Финансовият министър допълни, че сегашният кабинет "работи за интересите на хората и България има възможност да стане богата страна“. Според него на премиерът Борисов и на целия екип "се е паднала тежката задача да направим страната модерна държава“.

Часове по-рано Дянков не беше толкова лаконичен и пред бТВ разясни, че ще са необходими спешни законови мерки за стартиране на повечето от 60-те антикризисни мерки. Той поясни, че е възможно да се напише отделен закон за антикризисната дейност, от който в преходните и заключителни разпоредби ще се направят промените в съответните действащи закони.

Синята коалиция: "Страхът от реформа е по-голям от страха от кризата“

Веднага след изявлението на Дянков, в кулоарите на парламента съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов коментира, че "страхът на кабинета от реформа е много по-голям от страха от кризата“. Той определи антикризисната програма на кабинета като "много голям риск“.

"Основното ни възражение е срещу опита да се преодолее кризата чрез увеличаване на приходите“, посочи Костов. По думите му е рисково намерението да се намерят липсващите средства, за да се продължи да се харчи по начина, по който е зададено в бюджетната програма.

Костов даде и пример. Неизпълнимо е до края на годината да бъдат спестени 450 млн. лв. от 10-процентно съкращаване на разходите в бюджетните ведомства, смята той. На мястото на тези пари трябваше да се разпише отказ от определени разходи, каза той.

Ускорената продажба на предписани емисионни единици, откъдето евентуалните постъпления в бюджета се изчисляват на 500 млн. лв., също не могат да се реализират в момента, допълни Костов. Тези пари можели да влязат в извънбюджетна сметка и да се изразходват само по направлението "Околна среда".

Другият съпредседател на коалицията - Мартин Димитров, смята, че "в плана на кабинета е трябвало да има мерки за икономии на разходи през реформа“.

Според него дупката в бюджета няма да може да бъде закърпена, защото не се прави истинско орязване на разходите.

Димитров каза още, че "е нужен по-мащабен антикризисен план, а този е стъпка, която може да се окаже недостатъчна“.

Той припомни и тезата на СДС, че е нужна актуализация на бюджета през юни.

Костов каза още, че Синята коалиция няма да заема примиренческа позиция по всяка от предлаганите мерки. ″Когато те влязат в Народното събрание, ние ще се опитваме да коригираме позициите на правителството и ще бъдем гарант, че то ще се върне към курса на реформата″, каза той.

От левицата виждат само 500 млн. лв. приходи от мерките

Бившият финансов министър и сегашен депутат от левицата Пламен Орешарски смята, че от антикризисните мерки на правителството ще влязат най-много 400-500 милиона лева в приходната част на бюджета.

Представените днес от министър Дянков мерки не са достатъчни, за да се запълни дефицитът за първите два месеца на годината, който по официални данни е 1.4 млрд. лв., посочи още Орешарски. По думите му правителството не е способно да управлява собствения си бюджет и оттам идвали всичките им проблеми.

И депутатът от левицата Драгомир Стойнев смята, че приходите от ускорена продажба на емисионни единици и от приватизация няма да влязат в приходната част на бюджета. Те ще се запишат под черта, което означава, че ще напълнят фискалния резерв, коментира Стойнев, който беше икономически съветник на бившия премиер Сергей Станишев.

"Може би целта е да се запълни тази дупка от 2 млрд. лева, която вече е изхарчена от сегашното правителство“, посочи Стойнев.

Според него са необходими 350 млн. лв., за да се изпълнят всички социални плащания, а пък държавните служители ще бъдат ощетени с 450 млн. лв. от тази криза.

Корнелия Нинова коментира, че "мимоходом и за пет минути" министър Дянков е представил "нещо, което е нарекъл антикризисен план на правителството". По думите ѝ "парламентът е една мълчалива патерица в подкрепа на управляващите".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?