Мирослав Найденов издаде омертата:

"Кабинетът беше подслушван, Цветанов, ти си го правил, слез от сцената"

Бившият вътрешен министър целял да държи и контролира всички, правел "профили на неудобни хора"

Мирослав Найденов и Цветан Цветанов, Сн: БГНЕС

Скандалът с незаконното подслушване вече е неудържим, а позициите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов безвъзвратно разклатени, след като неговият доскорошен колега в правителството Мирослав Найденов го обвини публично, че масово е подслушвал целия кабинет, президента и опозицията с цел да ги контролира и шантажира. Найденов, срещу когото бе заведено дело за корупция миналия месец, съобщи това в четвъртък сутринта пред бТВ и веднага след това бе извикан да даде обяснения пред прокуратурата, която е наредила да му бъде дадена лична охрана, каквото било неговото желание.

"От 2009 г. всички министри бяхме подслушвани и знаехме. Целта е да се събере информация, за да бъдем контролирани. Правеха са профили на неудобни хора - не само министри, но и опозиция. Смятам, че почти всичко, описано в сигнала на Сергей Станишев, е вярно", заяви сензационно Найденов.

Няколко часа по-късно Цветанов за сетен път повтори, че не е нарушавал закона и че всичко, което е правил, го е съгласувал с Бойко Борисов, поради което не смята да напуска политиката. Самият Борисов, който е заедно с Цветанов в Смолянско, съобщи, че няма да му иска оставката и е сигурен, че незаконно подслушване не е имало, защото самият Цветанов му се е заклел в децата си, че не е извършил такова нещо срещу него.


Борисов знаел, но самият той бил обект на подслушване

Според бившия агроминистър премиерът Бойко Борисов няма отношение към незаконното подслушване, а по-скоро е бил негова жертва, доказателство за което са изтеклите в медийното пространство негови разговори.

Водени били разговори за това с Борисов, но той просто не искал да повярва, че това е възможно, защото "ако някой го прави, той е директно за затвора", коментира Найденов. На въпрос възможно ли е бившият премиер също да е контролиран и затова да не желае да отстрани Цветанов въпреки огромния скандал, той каза: "Допускам, че той също е бил обект на подобни мероприятия".

Мракобесие

 

Найденов определи поведението на Цветанов като "мракобесие"

"Цветанов, ти си го правил, политически честното е да слезеш от сцената, иначе това безобразие ще продължи. Някой трябваше да излезе и да каже ясно: Царят е гол! Както го правя аз в момента. Има и други подслушвани министри, ослушвахме се всички и в залата на МС, целият МС знаеше и дори сме си разправяли случки за това какво сме правили и как са ни слушали”, заяви Найденов, който разказа фрапиращи истории от първа ръка.

Какво каза Борисов за подслушването на министрите:

6 Януари 2011, бТВ

Водещ: Колко министри се слушат? Излезе, че шест се слушат.

Бойко Борисов: Това вече не е ваша работа. Колкото трябва - толкова. Корупцията е по висшите етажи на властта.

Водещ: Означава ли това, че имате сериозни съмнения за корупция сред вашите министри, че да ги слушате?

Бойко Борисов: Аз съм мнителен човек и искам да имам контрол върху техните действия.”

"Борисов не знае за намерението ми да говоря за тези истини, не ме е пращал той и това не е сценарий за отстраняването на Цветанов", увери Мирослав Найденов, който бе сред най-доверените хора на бившия премиер.

"Това е искрено изказване, някой трябваше да го каже на глас. Надявам се да дам кураж и на останалите ми колеги, които искат да го направят. След мен ще започнат да говорят и други”, призова той.

"Имаше случки, които нямаше как да се знае. Имаше примерно случка с министър, който дава интервю, и после Цветанов му казва: "Аз знам защо даваш интервю на нея. Защото тя е много хубава", разказа Найденов.

Той даде пример и с бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков, който точно преди да бъде отстранен, бил поставен под контрол, както и как е следен Симеон Дянков. "Той се обади, че е в Хасково, а те казват - системата показва, че е в Гърция. Каква система? Това е мракобесие. На какво прилича да отида да говорим с президента и да си оставим телефоните в другата стая, да пуснем телевизор за звуков фон?!".

Целта на Цветанов беше да държи и контролира всички, най-вече министрите

Найденов обясни, че целта на Цветанов е да държи и контролира всички, най-вече министрите. Основната му цел е била да отстрани от Борисов най-верните му хора.

Найденов призова Цветанов да се оттегли от политиката, защото потапя и партията ГЕРБ, и държавата.

Обясни, че е решил да говори, защото "вярва в прокуратурата". Неколкократно увери, че е искрен и прави разкритията, за да се сложи край на това положение, защото "политическото воайорство изкушава управляващите и този, който държи микрофона”.

И Найденов се страхува за живота си

От думите му стана ясно, че също като бившия депутат от ГЕРБ и негов близък съратник Емил Димитров, той е изпратил семейството си в чужбина от "страх за спокойствието, да не казвам живота им”. Димитров, който бе "отстрелян" преди началото на предизборната кампания и уличен в конфликт на интереси, се "застрахова" за живота си с разкрития пред нотариус в чужбина.

"Потвърждавам, че това е така, поставям се в ситуацията на Емил Димитров", каза Найденов по адрес на бившия герберски фаворит. "Той ми е приятел и не вярвам на сценариите, които се опитват да му направят. И моето семейство не е в България. Не искам те да виждат как оперативни работници на МВР обикалят пред дома ми с моя снимка, след като хората ме познават. Това е демонстрация или опит за сплашване. Ако те искат да обискират, не искам децата и съпругата ми да стават свидетели. Искам да им гарантирам спокойствието”, обясни бившият аграрен министър.

Мирослав Найденов каза още, че знае какви ще са първите три хода от страна на "партийните” му шефове.

"Съветвам ги да не ги прилагат: първо ще има остра реакция, след това - намиране на някой, който да каже много лоши неща за мен, и накрая - започване на компроматна война”, прогнозира той.

Малко по-късно от прокуратурата съобщиха, че са го призовали незабавно на разпит по делото за незаконните подслушвания, заведено срещу бившите и настоящите служители на МВР Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров и Радко Димитров.

Разпоредено е да се осигури лична охрана на бившия земеделски министър, каквото е било неговото желание. Журналистите не разбраха къде е бил разпитван, защото това не стана в спецпрокуратата, където вече свидетелстваха Цветанов и Станишев, а по неофициална информация е извикан в Съдебната палата.

Бившият министър убеден, че е натопен от свои

Найденов коментира и заведеното срещу него дело, като обясни, че е бил "натопен от свои", като отново посочи бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева.

"Практически опозицията извади делото. Никой не провери как то се оказа в ръцете на някой, който свободно го чете. Аз нямам съмнение, че БСП са отправили поръчката, но те нямат властта технически да направят нищо – някой над мен от властта е отговорен това дело да излезе наяве в този момент. Власт, по-голяма от моята, имат вицепремиери, премиер, шеф на НС, президент. По метода на изключване обаче кръгът се свива до вицепремиери. Аз лично не смятам, че е Симеон Дянков, затова остава един и бих искал той да ми отговори на тези въпроси”, каза Найденов, отново визирайки Цветан Цветанов като втория вицеприемр в правителството.

Ексминистърът обясни, че делото срещу него е било държано в застой умишлено още от 2009 г., в началото на мандата на ГЕРБ, с цел да бъде активирано в началото на кампанията. Според Мирослав Найденов е имало намеса така, че той първоначално да няма достъп до материалите по разследването. По-късно той установил, че материали, които той лично е предавал в прокуратурата, не са били прикрепени към делото.

"А те са важни, има и аудиозапис и от него е видно, че срещу мен се прави опит да бъда набеден от Калина Илиева. Неин подчинен я е записал как смята да ме набеди и да стане свидетел. Веднага занесох записа на Борисов. Чудно е обаче, че няма никакво движение по този въпрос. Калина Илиева стана с измама шеф на Фонд "Земеделие". Ако това беше успяло, тя щеше да стане и министър”, смята Найденов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?