Кабинетът бетонира Иван Гешев за главен прокурор

Кандидатът: Имам много работа, ще коментирам процедурата наесен

Кабинетът бетонира Иван Гешев за главен прокурор

Правосъдният министър Данаил Кирилов няма да издигне втора кандидатура за главен прокурор. Така единственият претендент за поста остава сегашният заместник на Сотир Цацаров – Иван Гешев. С отказа си да направи предложение Кирилов на практика осигурява избирането му.

Има магистрати, няма граждани

На заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет в понеделник, когато бе последната възможност за номинации, Кирилов обяви, че няма да се възползва от правомощието си по две причини. Първата е, че за Гешев имало сериозна подкрепа от прокурорската общност, а втората – че гражданското общество не се обединило около своя кандидатура.

Гешев бе номиниран от всички 11 членове на прокурорската колегия във ВСС. В единодушието им Кирилов съзря "проявление на принципа на магистратско самоуправление". Това е предложение на професионалистите, които са направили своя избор, обобщи министърът.

Липсва кандидатура на гражданското общество, отбеляза още Кирилов. Преди десетина дни той уклончиво заяви, че може да направи номинация. Днес обаче обясни, че широка подкрепа за друг кандидат нямало. Единственият възможен вариант – номинация на следователя Бойко Атанасов, в чиято подкрепа от гражданското сдружение БОЕЦ събраха няколко хиляди подписа, не се харесва на министъра. Според него кандидатът не отговаря на законовите изисквания.

За да напомнят, че гражданите искат участие в номинирането на нов главен прокурор, тази вечер от инициативата "Правосъдие за всеки" организират протест пред сградата на столичната Съдебна палата и пред Окръжната прокуратура в Пловдив.

Няма смисъл

Дори да има втори кандидат, той не би събрал повече от 14 гласа, пресметна Кирилов. Това значи, че през октомври няма да има избор на главен прокурор. В момента Гешев има 11 гласа, както и евентуално още 6 от парламентарната квота, което му гарантира поста.

Кирилов си намери и друга причина – предложение от негова страна щяло да раздели съвета на две.

"Което е абсолютно нежелателно, министърът следва да бъде обединител. Смятам това решение за неиздигане на кандидатура за правилно и обосновано по принцип, исторически и в конкретния случай", обясни Кирилов.

Имам много работа

Часове преди Кирилов да обяви отказа си, Гешев заяви, че няма да коментира кандидатурата си, защото имал друга работа и обеща да говори по темата, когато му дойде времето, т.е. наесен.

Той все пак си позволи кратка бележка по процедурата, в която се очертава като единствен претендент. След като преди седмица заяви, че и румънката Лаура Кьовеши е единственият кандидат за европейски главен прокурор, Гешев се спомни, че преди 14 години същата е била ситуацията и със сегашния председател на Конституционния съд Борис Велчев.

"Само ще ви припомня нещо, защото явно се забравят някои неща. Ще ви върна към една друга процедура, когато 17 човека номинираха един друг бъдещ главен прокурор, който беше сам и такива реакции нямаше. Той беше един успешен главен прокурор, поне за мен, говоря за г-н Велчев. Подробности по тази процедура ще коментирам, когато му дойде времето, наесен, когато наближи моментът. Сега имам работа и нямам време да се занимавам с тея неща", заяви Гешев.

Подкрепата от професионалната общност го убедила да участва, обясни Гешев. Доскоро той твърдеше, че на 99.9% не иска да става главен прокурор. Сега вече е сигурен, че не иска да предаде доверието на колегите си прокурори и следователи. Гешев за пореден път заяви, че не бяга от битки.

Споделяне

Още по темата

Още от България