Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кабинетът "Борисов 2" пое властта без спасителен пояс от мнозинството

Паралелни вражди и борби оплетоха ДПС, Патриотите, "Атака" и БДЦ

46 коментара
Кабинетът "Борисов 2" пое властта без спасителен пояс от мнозинството

Правителството на малцинството между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ), подкрепяно програмно от Патриотичния фронт (ПФ) и партньорски от АБВ, бе избрано от парламента в петък с осигуреното мнозинство на четирите партии. "Зад нашия проевропейски реформаторски кабинет стои консенсус, че реформите са необходими. Те трябва да започнат незабавно и срокът им е от днес", обяви в програмната си реч лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той е първият политик на прехода, който за втори път заема премиерския пост след като бил свален от власт. Новото му правителство е петото на България само за две години, а мъчителните компромиси, чрез които бе договорено, в съчетание с тежките проблеми, които има да решава при сложната конфигурация в парламента, ще са истинско изпитание на волята за реформи. Неслучайно един от най-честите въпроси още при учредяването на 43-тото Народно събрание беше кога ще са следващите предсрочни избори.

Министър-председател - Бойко Борисов (лидер на ГЕРБ)

Вицепремиери:

Вицепремиер по коалиционна политика и държавна администрация - Румяна Бъчварова (ГЕРБ, председател на политическия кабинет на Бойко Борисов в първия му премиерски мандат)
Вицепремиер по европейските въпроси и механизма за сътрудничество и проверка - Меглена Кунева (лидер на "Движение България на гражданите", Реформаторски блок, бивш еврокомисар)
Вицепремиер по еврофондовете и икономиката - Томислав Дончев (ГЕРБ, вицепремиер по еврофондовете в първия кабинет "Борисов")
Вицепремиер и министър по демографската и социалната политика - Ивайло Калфин (АБВ, квота на ГЕРБ, външен министър в правителството на тройната коалиция)

Министри:

Министър на икономиката - Божидар Лукарски (лидер на СДС, Реформаторски блок)
Министър на енергетиката - Теменужка Петкова (квота на ГЕРБ, бивш шеф на държавната финансова инспекция)
Министър на туризма - Николина Ангелкова (квота на ГЕРБ, досега служебен министър на транспорта).
Министър на финансите - Владислав Горанов (ГЕРБ, заместник-финансов министър в първия кабинет "Борисов")
Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Ивайло Московски (ГЕРБ, министър на транспорта в първия кабинет "Борисов")
Министър на земеделието - Десислава Танева (ГЕРБ, бивш председател на земеделската комисия в НС)
Министър на регионалното развитие - Лиляна Павлова (ГЕРБ, министър на регионалното развитие в първия кабинет "Борисов")
Министър на околната среда - Ивелина Василева (ГЕРБ, зам.-министър на околната среда в първия кабинет "Борисов")
Министър на здравеопазването - Петър Москов (ДСБ, Реформаторски блок)
Министър на образованието - Тодор Танев (член на Гражданския съвет на Реформаторски блок, ръководител Катедра "Публична администрация" в СУ)
Министър на вътрешните работи - Веселин Вучков (ГЕРБ, зам.-вътрешен министър в първия кабинет "Борисов")
Министър на външните работи - Даниел Митов ( квота на Реформаторския блок, досега служебен външен министър)
Министър на правосъдието - Христо Иванов (квота на Реформаторския блок, досега служебен правосъден министър)
Министър на отбраната - Николай Ненчев (лидер на БЗНС, Реформаторски блок)
Министър на културата - Вежди Рашидов (ГЕРБ, министър на културата в първия кабинет "Борисов")
Министър на спорта - Красен Кралев (ГЕРБ, занимава се с рекламен бизнес, бивш собственик на ФК "Черно море")  

БСП, ДПС и "Атака" се заявиха като опозиция с гласовете си "против" избора на Бойко Борисов за премиер, както и на министрите му.

В колеблива позиция е партията на Николай Бареков БДЦ, от която 14 депутати подкрепиха кандидатурата на Борисов за министър -председател, включително отцепилата се от групата Ана Баракова.

Както се очакваше, двама депутати от Патриотичния фронт – Велизар Енчев и Слави Бинев – обявиха, че ще гласуват "против" Борисов. Така той бе избран за втори премиерски мандат със 149 гласа "за" (на ГЕРБ, РБ, АБВ, част от ПФ и част от ББЦ) и 85 "против".

Новата структура на правителството, предвиждаща 4-ма вицепремиери, закриване на Министерството на инвестиционното проектиране и разделяне на икономиката, енергетиката и туризма в отделни министерства, беше подкрепена от 144 депутати (ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ, АБВ и Ана Баракова), 83-ма бяха "против" (БСП, ДПС и "Атака"), един от ПФ се въздържа.

"За" предложените от Борисов министри гласуваха 136 народни представители, "против" бяха 97, един от ПФ се въздържа. Министрите бяха одобрени с гласовете на ГЕРБ, Реформаторите, Патриотите, АБВ и независимата Баракова. Освен от БСП, ДПС и "Атака", "против" състава на кабинета гласува и групата на БДЦ.

След гласуванията новият премиер и министрите положиха клетва. След това прозвучаха химните на България и на Европа и председателят на парламента Цецка Цачева закри церемонията, а Борисов и членовете на кабинета отидоха в Министерския съвет да поемат властта от служебното правителство.

Предупредителни сигнали от редиците на мнозинството

Изборът на кабинета "Борисов 2" мина в съвсем нелека атмосфера, като освен четирите партии, влезли в ролята на опозиция, предупредителни сигнали прозвучаха от редиците и на Реформаторския блок, и на Патриотичния фронт.

Съпредседателят на РБ Радан Кънев заяви ясно, че след направените компромиси от страна на петте партии в Блока за коалицията с ГЕРБ, РБ няма да позволи компромис с реформите, които е обещал, най-вече в областта на правосъдието и "прекъсването на незаконните връзки между политическа, икономическа, съдебна и медийна власт".

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов пък "посегна" на най-милото на Бойко Борисов, като призова "да работи повече в кабинетите и да намали рязането на лентички и изявите в медиите".

ДПС срещу РБ и Патриотите, националистически борби "Атака"- ПФ

Най-ожесточената съпротива срещу новосформираното правителство дойде от ДПС и "Атака", които го атакуваха от различни позиции.

Лидерът на ДПС Лютви Местан за пореден път заклейми коалицията като "порочна", антиевропейска и антинатовска заради подкрепата на националистите от ПФ. Директното му обвинение е към Реформаторите, чието изискване беше за осигуряване на подкрепата от Фронта, за да не бъде кабинетът зависим от гласовете на ДПС.

"Атака" пък вижда основен враг и съперник в лицето на Патриотичния фронт, в резултат на което лидерите на конкурентните националистически формации си размениха обвинения и реплики на висок глас от парламентарната трибуна.

Отделно от това лидерът на "Атака" Волен Сидеров докара пред парламента стотина свои активисти и поддръжници, които скандираха колкото срещу новото правителство, толкова и срещу ПФ.

Паралелната вражда ПФ с Барековистите пък предизвика словесни престрелки между лидера на ВМРО Красимир Каракачанов (от ПФ) и представители на "България без цензура", чиято група в парламента се преименува на "Български демократичен център" (БДЦ). Причината за конфликта е, че на евроизборите през май ВМРО на Каракачанов бе в коалицията на Бареков, а след това напусна и се присъедини към НФСБ на Валери Симеонов, с който учредиха ПФ.

Борисов: Реформите трябва да започнат от днес

"Извън този мандат днес просто трябваше да обявим, че отиваме на избори. Да се съобразим всички с това”, призова Бойко Борисов от трибуната в словото си преди избора на правителството.

Той очерта 11 основни цели. Чуждите инвеститори и българските граждани имат нужда да видят устойчива перспектива, затова трябва да бъде предотвратено срастването на икономическата, политическа власт и съдебната власт. Нужно е и да бъде реформирана държавата - здравеопазване, образование, каза той.

Кабинетът трябва да даде ясна перспектива за развитие поне 10 години напред, очерта Бойко Борисов. Задача на министерския екип е страната да стане добро място за живот, да модернизира управлението, да постигне бърз и значим икономически растеж, който да бъде база за повече работни места.

Сред целите на правителството е и да намери начин за повишаване на социалните плащания, социална политика в помощ на бедните и нуждаещите се, на хората в затруднено положение. Кандидат-премиерът наблегна и върху необходимостта от ефективно използване на евросредствата.

Много важен приоритет е и осигуряване на енергийна независимост.

Върховенство на закона като основа за възстановяване на справедливостта, Борисов също постави като цел на новия кабинет.

По думите му, за България няма други сценарии, освен евроатлантическия път.

Правителството бе формирано на базата на програмна декларация, подкрепена от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ, която до месец ще прерасне в конкретна управленска програма.

Радан Кънев призова министрите за смирение

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви от трибуната, че правителството е формирано в резултат на политически компромиси, от които "партиите губят, но гражданите печелят“.

"Реформаторски политици и екипи ще поемат управлението на здравеопазването, образованието, икономическата сфера. Ние се преборихме не да се възползваме от тъй наречените "ресурсни“ министерства (израз, който ме oтблъсква), а да носим отговорността там, където сме обещали промяна“, добави Кънев по повод квотното разпределение на министерствата между ГЕРБ и РБ.

Той уточни, че най-важната реформа, която предстои, е тази в съдебната система.

"И не заблуждавайте българските граждани и чуждестранните ни партньори, че това правителство ще отдалечи България от Европа. То ще бъде първото коалиционно управление от десетилетие насам, без участието на Движението за права и свободи – и това е огромен политически успех", заяви Кънев.

Той не назова в пряк текст ангажимента на РБ за демонтиране на модела "КОЙ", но обяви, че няма да отстъпят от приоритета за прекъсването на незаконните връзки между политическа, икономическа, съдебна и медийна власт.

Няма да отстъпим, повтори Кънев и уточни:“Казвам го на всички нас – бъдещите управляващи, защото виждам колко превъзбудено-доволни физиономии има помежду ни. Спомнете си смирението, което обещавахме преди броени дни. Нашата власт може да е много за кратко и може да не е за добро, ако управляваме не за промени, а за привилегии“.

Валери Симеонов: Кабинетът ще сложи край на изнасилването на властта от ДПС

Както декларирахме в самото начало, за ПФ от първостепенно значение е съставяне на програмен документ, в който да са заложени приоритетите за спасяване на България, каза съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

По думите му интересите на България са над всичко останало, независимо под каква политическа платформа. "Ние бяхме избрани от нашите избиратели с една задача – да облекчим живота на нашите сънародници. Всичко останало е несъществено”, каза Симеонов.

"Доволен съм от това, че с партии, с които сме били в остър конфликт, успяхме да намерим общи идеали. Ще търсим общите пътища за решаване на проблемите, а няма да вадим тясно политически дивиденти", заяви Симеонов и обяви, че Борисов ще има подкрепата на ПФ, но се надява новият премиер да заслужи и тяхното доверие.

"Правим го в името на България, като залагаме най-ценното – своите имена", каза Симеонов, след което пожела успех на новото правителство. "Ако този път управлението с мандат на ГЕРБ се провали, трети път няма да има", обърна се Симеонов към ГЕРБ и призова Борисов да работи повече в кабинетите и да намали рязането на лентички и изявите в медиите.

По думите му "с новото правителство ще бъде сложен край на изнасилването на властта от страна на антибългарската партия ДПС".

АБВ: Започнаха да се строят мостове между лявото и дясното

Правителството е резултат на един нов подход, непознат за последните 20 години диалог между политическите сили. Съставянето на правителство е повече от нужно, защото нови избори биха били с катастрофален и разрушителен резултат, заяви зам.-председателят на парламентарната група на АБВ Борислав Борисов.

Лидерът на групата Ивайло Калфин влиза в кабинета като вицепремиер и министър на социалната политика на базата на споразумение за партньорство между ГЕРБ и АБВ, в което РБ не е страна.

Започнаха да се строят мостове между лявото и дясното, заяви още Борислав Борисов.

Миков обеща БСП да е лява опозиция и изложи серия социални искания

Дясно правителство няма да реши социалните проблеми на хората, обяви лидерът на БСП Михаил Миков.

Той даде да се разбере, че партията му, претърпяла невиждан изборен погром, ще се опита да печели дивиденти от ролята си на лява опозиция, защитаваща социални искания, както и да се справи с конкуренцията на лявата АБВ, като напомня за участието ѝ в "десния" кабинет на Борисов.

Миков каза още, че забелязва увеличаване на ресорите в кабинета заради новата четворна коалиция.

Освен това порочният кръг на "вадене" и "слагане" във властта очевидно ще продължи, заяви лидерът на БСП и се обърна към Радан Кънев с думите, че сега не е първият случай, в който БСП и ДПС ще са извън властта.

Лидерът на БСП фокусира изказването си върху социалния ресор, който ще бъде поет от доскорошния му съратник Ивайло Калфин. Ние чухме нищо вие как виждате социалните неравенства, защото те пораждат социални конфликти, базирани на етнически различия и неграмотност, посочи Миков, като настоя за коледни и великденски добавки към пенсиите, подпомагане на младите семейства, както и за отмяна на плоския данък.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

46 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Евроатлант
  #46

  Някой спомена Атака- там нещата са по-други. Атака ще се опитва да управлява от улицата. Тя (Атака) най-вероятно няма да участва в дебатите в НС, а ще води уличен бой. Подозирам, че Бюрека ще се пробва да копира фюрерчето максимално.

 2. Stanimir Petrov
  #45

  "Защото това е кръгът, който изпълнява много сериозни външнополитически задачи на скритата власт в България. На този кръг в не малка степен дължим и историята в Либия с нашите медицински сестри. Това е кръгът, който реди картите, разбира се чрез подставени лица - например Спас Русев, за когото вече ти споменах, идването на Симеон в България и т.н.. Това е и кръгът, който няма да е пресилено, ако кажа, че подреди правителството на Иван Костов, който подреди и това на Станишев, и който реди и сегашното

 3. пенсиониран полицай
  #44

  Господин Борисов,министри не се избират по интернет както Вие казвате,но се свалят от улицата.Забравихте ли ?

 4. nik
  #43

  Защо "Евроатлант" пропуска Атака, като интегрална част от "истинска, злобна и докрай непримирима опозиция"? Наред с ДПС и БСП? Заедно във властта, заедно в опозиция, нали така? Първият, очеваден факт днес е, че втората тройна /ДПС,Атака и БСП/ монолитно и в синхрон пое тежкия кръст на опозиционността.

 5. Евроатлант
  #42

  Станимире, не им се връзвай на дребните душици. Няма го Майк да потвърди, но аз съм упълномощен да предам от негово име.

 6. Евроатлант
  #41

  Здравейте, късно се включвам- връщам се от як капитански купон. Много се радвам на сполучливия формат на това шарено правителство. Първо, 4 партии в управлението е повече от добре!!! Второ, ДПС и БСП ще бъдат истинска, злобна и докрай непримирима опозиция- ето ви втори мощен двигател за реални промени! Кадиев, Манолова и Кърджалиев показаха че няма да мине на метър което и да е действие- те зорко следят и уверено слухтят. Трето, ДПС и БСП ще имат проблеми в реален формат-така трябва! Четвърто, имам

 7. Stanimir Petrov
  #40
 8. Stanimir Petrov
  #39
 9. Alan Smithee
  #38
 10. Alan Smithee
  #37

  @ Kurt Борисов доброволно скочи в тоя курт капан http://afera.bg/борисов-доброволно-скочи-в-тоя-курт-ка.html и бонус: Секретна справка (за Владислав Горанов) вади на показ какъв натиск е бил упражняван върху бизнеса при управлението на ГЕРБ http://afera.bg/екслузивно-секретна-справка-вади-на-п.html

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.