Кабинетът "Борисов" получава оценка "добър" (3.80)

Кабинетът "Борисов" получава оценка "добър" (3.80)

Управляващото мнозинство на ГЕРБ получава оценка "добър" (3.80) за работата си през първата година от мандата. Такава оценка даде в понеделник държавната социологическа агенция НЦИОМ, позовавайки се на национално представително изследване, направено в периода между 25 юни и 2 юли.

Всеки втори българин или 44% от анкетираните 1000 пълнолетни сънародници определят първата година на кабинета като успешна. Идна трета или 37% смятат, че правителството не се справя. Близо 2/3 от хората между 18 и 30 години, както и тези между 50 и 60-годишна възраст, пишат оценка между "добър" (4) и "много добър" (5) на управляващите от ГЕРБ. Подобна висока оценка дават и висшистите.

Преди седмица Бойко Борисов сам си постави оценка "много добър" (5) с уточнението, че би си писал и "шестица", ако се разбере с Русия за енергийните проекти. Засега обаче няма такава "опасност".

При хората над 60 години преобладават по-ниските оценки.

79% от симпатизантите на ГЕРБ определят управлението на партията като успешно. Има и 11% от управляващата партия, които го определят като неуспешно. Партийните членове и симпатизанти оценяват ГЕРБ и премиера с по-висока оценка - средно "много добър" (4.50). "Много добрата" оценка за управлението идва основно от жителите на София, където 42% от хората са сложили "четворка".

76 процента от избирателите на БСП и ДПС са сложили двойка и тройка на първата година от работата на правителството.

В същото време от август 2009 година до юли 2010 година правителството на ГЕРБ е загубило 10% от одобрението за работата си, отчита НЦИОМ, като тенденцията управлението да фокусира разочарования бе забелязана още при предишното изследване на центъра в началото на юни.

Към момента неодобрението надхвърля с 4% одобрението.

Поизбледняване на ореола на Борисов

За една година премиерът Бойко Борисов е загубил 7% от рейтинга си. В момента той се радва на 62% одобрение срещу 68% на своя вицепремиер и дясна ръка Цветан Цветанов, социологически факт, отразен и от други проучвания на общественото мнение.

МВР-министърът е най-одобряваната фигура в правителството. Той успява да повлече и увеличение на одобрението към работата на полицията и то нараства от 43% през юни на 51% през юли.

Трима министри от кабинета успяват да добавят подкрепа. Това са земеделският министър Мирослав Найденов (от 23 на 43% одобрение), външният министър Николай Младенов (от 25 на 42%), а Росен Плевнелиев добави 6% положителен рейтинг.

Според анкетираните най-голям успех на кабинета е борбата с престъпността, посочван от всеки трети.

Критиките към правителството от началото на неговия мандат са свързани с липсата на добри резултати в икономическата и в социалната сфера. Недоволство предизвиква липсата на растеж на доходите, както и общественото усещане, че не се предприемат правилните мерки за намаляване на безработицата.

Една година след конституирането на 41-то народно събрание всеки четвърти пълнолетен гражданин изразява одобрение на неговата дейност. То е значително по-голямо в сравнение с одобрението, което получават предишните два състава на парламента в края на първата година от своя мандат, отбелязват от НЦИОМ.

Споделяне

Още от България