Според правителствено решение

Кабинетът чака едва 124 млн. лв. от продажба на държавни активи

Агенцията за приватизация: Сметките са объркани, нужна е актуализация

Кабинетът чака едва 124 млн. лв. от продажба на държавни активи

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) ще разполага с бюджет от 2.5 млн. лева през 2012 г. и очаква приходи от продажба на държавни предприятия и акции в размер на 124 млн. лева. Това става ясно от правителствено решение за утвърждаване на план-сметката за 2012 г. на Фонда за покриване на разходите за приватизация, което трябва да бъде взето на заседанието на кабинета в сряда.

Прогнозите за приходите на агенцията през настоящата година са доста странни на фона на заявените от шефа на АПСК Емил Караниколов намерения за сключване на редица сделки.

През май ще е публичният търг за държавното дружество “Техноекспортстрой” като началната цена е 68 млн. лева. Скоро трябва да бъде обявена и процедурата за “БДЖ Товарни превози”, от чиито активи се очакват над 100 млн. лева приходи. От продажбата на сградата на бул. “Цариградско шосе”, известна като високото тяло на ИПК "Родина" се планират постъпления от 20 млн. лева. От приватизацията на миноритарните дялове на държавата в ЕРП-тата на Е.ОН и ЧЕЗ се чакат по 80-100 млн. лв.

В най-лошия случай приватизационните сделки през 2012 г. ще са за около 300 млн. лева, колкото бяха и през 2011 г. (около 80% от Булгартабак, държавния дял на електроразпределителното дружество с мажоритарен собственик ЕВН и др.). Това е повече от два пъти над прогнозата на правителството.

Всъщност на база сумата от 124 млн. лева от приватизация се отпускат средствата от 2.5 млн. за обезпечаване на дейността на АПСК. Парите са за заплащане на посредници по приватизационните сделки, за консултантски услуги, за изготвяне на приватизационни оценки, правни анализи, информационни меморандуми на дружествата, които подлежат на приватизация, за осъществяване на дейности по следприватизационния контрол, за събиране на вземания по присъдени обезщетения, глоби, санкции и неустойки в резултат на дела, водени от агенцията.

Руси Статков, член на надзорния съвет на АПСК, заяви пред Mediapool, че в действителност става дума за недоразумение. “Прогнозата на правителството за приходите от приватизация през 2012 г., цитирани във въпросното решение, са стари”, каза Статков. Актуализираните сметки на агенцията не са защитени при изготвянето на бюджета за 2012 г. и така ведомството получава по-малко средства, отколкото реално са му необходими за реализация на всички заявени сделки. Има опасност за дейността на агенцията, призна Статков.

Ръководството на АПСК е внесло искане за актуализация на бюджета си и се чака ново правителствено решение, уточни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?