Еленко Божков въртял едновременно частен бизнес и дирижирал енергетиката

Кабинетът чака оставки от шефа на ДКЕВР и двама комисари

В управата на БЕХ влиза финансовият директор на холдинга Владимир Денчев на мястото на Илко Желязков

Боян Боев, Еленко Божков и Лиляна Младенова, чиито оставки са поискани, сн. БГНЕС

Заради конфликт на интереси и политически изказвания са поискани оставките на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев и на членовете на комисията Лиляна Младенова и Еленко Божков. Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов след заседанието на правителството, на което бе решено да се създаде енергиен борд към Министерския съвет за решаване на дългогодишните проблеми в отрасъла.

На тримата е даден срок до четвъртък да ги подадат. Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева не пожела да каже какво правят при отказ, но стана ясно, че смяната им ще бъде трудна, ако не пожелаят да си отидат доброволно. Причината е, че комисарите имат петгодишни мандати.

"Ако зависеше от мен, щеше да има повече оставки", каза Щонов, но отказа да уточни дали е настоявал за смяната на целия 7-членен състав на ДКЕВР и защо правителството не се е съгласило с това негово искане.

Тримата представители на ДКЕВР, чиито оставки иска сега правителството, бяха назначени от предишния кабинет на Пламен Орешарски и бяха острието на провежданата от БСП политика в областта на енергетиката, свеждана основно до намаляване на цената на тока през 2013 г. Това доведе до натрупване на огромни дефицити в системата, за чието решаване ще са нужни реформи, като цената на тока ще трябва да расте с 50% в следващите пет-десет години по думите на Васил Щонов.

ЕК към кабинета "Орешарски": Подкопавате стабилността на държавата

"Дотам са стигнали безпрецедентните решения на ДКЕВР, че в писмо на ЕК за първи път се посочва поименно председателят като пример за лошо политическо назначение", каза Захариева. Тя допълни, че работата на ДКЕВР е да регулира пазара и да осигурява баланс, а не да се изказва политически. "Ние сме в нарушение на Третия енергиен пакет, ако регулаторът се изказва политически", допълни вицепремиерът.

Тя показа писмо на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер до бившия министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев от 4 април тази година. То  е по повод акцията по отнемане на лицензите на доставчиците на ток, че "капацитетът на ДКЕВР не изглежда да е бил ефективно укрепен, както бяхме предложили в препоръките си от миналата година". Става въпрос за предложените от Европейската комисия и Световната банка мерки за оздравяване на сектора, които бяха изготвени по искане на предишния служебен кабинет, но правителството на Орешарски ги игнорира.

"Точно обратното, назначаването на новия председател направо от висшия мениджмънт на "Българския енергиен холдинг" не допринася за изграждането на доверие в независимостта ни безпристрастността на регулатора. По същия начин политически изявления, указващи на регулатора да открие процедури за отнемане на лицензите на снабдителите, изглеждат в разрез с принципите за независимост на регулатора, които са заложени в Третия енергиен пакет", пише Йотингер на Стойнев.

"Заради дефицитите по веригата, които водят до постоянно нарастващи загуби (особено в НЕК), ще е много важно да се реформира моделът на единствения купувач (на ток, какъвто е НЕК – бел. ред.) и задължителна квотна система, за която както Комисията, така и Световната банка подчертаха, че се нуждаят от спешно преструктуриране", препоръчва Йотингер.

"Както знаете, аз съм много загрижен за цените на енергията, но те не могат да се поддържат на ниво, което не позволява да се покриват разходите, без да се подкопава стабилността на държавата, на НЕК и на елкетроразпределителните компании и в крайна сметка на държавния бюджет", предупреждава Йотингер, който очевидно не е бил чут от предишните управляващи.

Задълженията на НЕК вече възлизат на 2.9 млрд. лв. към края на юни 2014 г., като в следващите 12 месеца се очаква да нараснат с още 900 млн. лв., каза Васил Щонов. Дупката в държавния бюджет пък удари рекордните 1.147 млрд. лв. в края на юли, което е 1.4% от БВП и има риск да влезем дори в процедура на свръхдефицит в края на годината, ако не удължим недостигът до 3% от БВП.

Според Щонов проблемът е, че през последната година регулаторът вместо да търси изход от ситуацията с нарастващите дългове на НЕК, и управлението на дружеството, и регулаторът, са действали в синхрон, за да се саботира системата и мерките не са приети.

Работено е на парче, голяма част от ценовите решения не се приемат от бизнеса, коментира министърът. Идеята за енергийния борд е изключително важна и това е единственият начин да се постигне консенсус и последователност.

ДКЕВР бе подложена на съсипващи критики в одитен доклад на Сметната палата от септември 2013 г., в който се посочваше, че комисията работи без ясни правила и под диктовката на изпълнителната власт. Дейността на ДКЕВР създава проблеми за фирмите в енергийния и водния бранш, както и за сектора като цяло, предупреди преди по-малко от година Сметната палата, но властта не ѝ обърна внимание, а ДКЕВР определи констатациите в доклада като "субективно усещане" . Регулаторът бе проверяван и от експерти от Европейската комисия заради процедурата по отнемане на лицензите на трите електроснабдителни дружества ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про" и по жалби на работещи фирми в отрасъла от решенията на комисията.

Еленко Божков ръководи енергетиката и върти частен бизнес с ток

На члена на ДКЕВР Еленко Божков е поискана оставката заради съмнения за конфликт на интереси, каза Екатерина Захариева.

Еленко Божков продължава да определя цените в енергетиката и в същото време да върти частен бизнес с производство, продажба и търговия на ток, става ясно от проверка в Търговския регистър. Това става чрез събирателното дружество "Еленерго – Спасов и сие", където Божков е съдружник и е забравил да излезе от него, след като става член на ДКЕВР през юни 2013 г.

Освен това преди да влезе в регулатора Божков е бил управител на "Пирин Ват" от април 2008 г. до юни 2013 г.. Мажоритарен собственик на дружеството е бившият депутат от БСП Кирил Добрев. Той отказа да влезе в листите на социалистите за предстоящия вот, обиден от отреденото му второ място в София област.

Еленко Божков е държал и половината от акциите в консултантската фирма за енергийна ефективност "Енерджи сейвинг", които обаче продава, когато става член на ДКЕВР, показва справка в Търговския регистър.

За Лиляна Младенова не стана ясно в какво се изразява нейния конфликт на интереси.

На страницата на ДКЕВР в интернет липсва биографична справка за за членовете на регулатора.

Лустрация в енергетиката

Заради натворените безобразия в последните десет години в енергийния сектор Щонов заяви, че "в енергетиката има хора, на които трябва да им бъде забранено да се връщат в този сектор десет години".

"Ако видите във всички сектори на правителството, ние се стараем да назначаваме експерти. Провели сме разговори, питали сме ги каква е тяхната визия. Как може да оставим ценовата политика да се управлява от дългосрочно мислене и хора, свързани с държавни компании в миналото", коментира Щонов.

По този начин той намекна за Боян Боев и Георги Христозов. Преди да бъде назначен в края на декември 2013 г. за председател на ДКЕВР, Боев беше директор на "Българския енергиен холдинг", а преди това финансов шеф в ТЕЦ "Марица Изток 2". Георги Христозов има акции в "ТЕЦ Видахим". Христозов беше сменен като председател на БЕХ неотдавна, като това беше едно от първите решения на новия служебен министър на икономиката и енергетиката.

В сряда Васил Щонов съобщи и за втора смяна в съвета на директорите на БЕХ. Освободен е Илко Желязков, като на негово място е назначен 42-годишният Владимир Денчев, показва проверка на Mediapool в Търговския регистър. До момента Денчев е бил шеф на дирекция "Финанси и бюджет" в БЕХ.

Всички освободени до момента не са си вършели добре работата в холдинга, аргументира смените Щонов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес