Еврокомисарят Кристалина Георгиева призова:

Кабинетът да направи реформите в здравеопазването, пенсионната система и администрацията

Брюксел може да не започне наказателна процедура срещу страната ни заради свръхдефицит

Кабинетът да направи реформите в здравеопазването, пенсионната система и администрацията

Новото българско правителство трябва да прояви куража да осъществи докрай реформите, отлагани с години, защото са политически трудни. Това призова заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по бюджет и финанси Кристалина Георгиева пред БНР.

Тя посочи като основни приоритети здравеопазването, пенсионната система и администрацията.

"Докато съществува усещането, че трудните неща ще продължим да ги отлагаме, ако не се прояви кураж те да бъдат решавани, се боя, че няма да успеем да адресираме най-големият ни проблем в момента, а той е проблемът на доверието. Хората са се отчаяли", коментира още Георгиева. Според нея второто правителство на Бойко Борисов дава надежда.

За свръхдефицита в бюджета

Европейската комисия може и да не започне процедура срещу България заради свръхдефицита, стана ясно от думите на Георгиева. Тя обаче посочи, че трикратното му увеличаване в рамките на една година е сериозен проблем, който изисква сериозни мерки.

Дали ще има процедура за свръхдефицит срещу България, ще стане ясно през април, след оценка на причините за него и действията за намаляването му, каза еврокомисарят по бюджет и финанси.

"В комисията се отнасяме много сериозно към това, каква е комбинацията на проблема и усилия за неговото решаване. Когато ги видим, тогава правим препоръка към съвета", допълни тя.

Промяна на политиките

Прогнозата на Европейската комисия за спад на растежа и инвестициите, и увеличаване на дълга и дефицита е тревожна, каза Кристалина Георгиева.  Според нея затварянето на КТБ е само една от причините. Другите са все още трудната икономическа ситуация в Европа, кризата в Украйна и продължителния период на политическа нестабилност у нас.

Перспективите обаче могат да се променят при промяна на политиките. Кристалина Георгиева призова да се подобри инвестиционния климат и да се въведе електронно управление и предупреди, че в противен случай, наред с икономическите проблеми, ще се задълбочават и политическите.

Кабинетът на Борисов давал надежда за изход от кризата

"Факторите, които негативно влияят на страната, щяха да се увеличат с още един, ако нямахме не просто правителство, а правителство, което дава надежди да работи сериозно и да работи отговорно и добре", каза в заключение заместник-председателят на Европейската комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?