Кабинетът да се оттегли, ако не приеме мерките на БСП срещу престъпността

Правителството трябва да се оттегли, ако не е в състояние да установи контрол върху престъпността. БСП е готова да предложи на изпълнителната власт и мнозинството мерки, с които да се защитят гражданите и държавата от бандитизма.

Тази оферта прозвуча в декларацията на лявата опозиция, оповестена днес в парламента от зам.председателят на Коалиция за България Румен Овчаров по повод последния драстичен атентат в столицата, при който бяха убити четирима души от СИК. Вчера ръководството на социалистическата партия съобщи, че ще предложи и до началото на февруари ще се обмисля дали да поиска вот на недоверие на правителството за цялостната му политика, включително и за провалите в борбата с престъпността.

Овчаров определи ситуацията в страната като вътрешен тероризъм с по-страшни измерения от тези в Кербала. По думите му стрелбата с гранатомет в центъра на София, взривът в Лозенец и други акции на организираната престъпност поставят страната на прага на обща криза и хаос. Войната между групировките за контрол върху престъпната икономика се изражда в престъпления срещу държавата и гражданите, допълни той.

Говорителят: Кабинетът не е виновен за всяко престъпление
Депутатите от НДСВ не реагираха на декларацията на социалистите в пленарната зала. Отговорът на управляващите дойде малко по-късно, с изявления на правителствения говорител Димитър Цонев.

Национално отговорното политическо поведение в момента изисква не опити да се внушава, че за всяко престъпление вина носи правителството, а обединение и възприемане на обща политика за противодействие на престъпността, заяви Цонев. Според изявлението, актуализираната стратегия за противодействие на престъпността съдържа необходимите мерки за гарантиране на сигурността и спокойствието на българските граждани. След предишната поредица от показни убийства в столицата, пред депутатите Симеон заяви, че престрелките в София били между престъпниците и затова били по-опасни за самите тях, отколкото за обикновените граждани.
още

Според БСП, държавата все повече се превръща в наблюдател и регистратор на случващото се, а професионалното и политическото ръководство на МВР - в най-обикновен информатор на обществото. Очевидно правителството не е в състояние да овладее екстремизма в криминалните среди и структури, които завоюваха солидни позиции и лостове за влияние върху властта, заяви Овчаров.

Той отново обяви тезата на БСП, че престъпните групировки в страната са придобили силни икономически позиции едва след 1997 г., по време на управлението на СДС, а сегашното управляващо мнозинство и правителство били прекалено слаби, за да се преборят с тях.

Нужни са категорични мерки, за да се защитят гражданите и държавата от организираната престъпност, парламентът трябва да застави правителството и съдебната власт да предприемат необходимите действия, заявиха от левицата. Оттам обявиха офертата си, че са готови да предложат необходимите категорични мерки за ограничаване на престъпността до поносими размери.

Ако правителството на Симеон Сакскобургготски не е в състояние да установи контрол върху престъпността и да сложи край на ескалиращия бандитизъм, то трябва да се оттегли, обявиха от лявата опозиция.

Вчера от БСП промоцираха серия от мерки, които управляващите трябва да предприемат. На първо място бе посочено, че вътрешният министър Георги Петканов трябва ясно да обяви имената на престъпните босове, което напомни на печално известния списък "Начев" на бандитите, които си прочетоха имената в медиите, но не влязоха в затвора.

В посочените от БСП мерки фигурират и вече започналата акция на МВР за отнемане на оръжията на хора от организираната престъпност, както и на засилване на контрола върху разрешителните за носене на оръжия.

В законодателно отношения левицата подкрепя вече оповестени идеи на главния прокурор и на МВР за промени в НК, НПК и ГПК, като предлага и България да въведе по френския опит Закон срещу бандитизма, който предвижда специални мерки за репресия срещу босове и членове на организираната престъпност.

ССД: Кабинетът е отговорен, вотът е ненужен

Правителството носи цялата отговорност за вътрешната несигурност, предизвикана от взривовете в София. Това становище на Съюза на свободните демократи, прието на заседание на политическия съвет на партията във Велико Търново, бе обявено от лидера Стефан Софиянски.

В същото време столичният кмет определи като ненужно внасянето на вот на недоверие, защото това не бил начин за справяне с организираната престъпност.

Успоредно Стефан Софиянски обяви, че вътрешната несигурност в България взема застрашителни размери, сваля доверието към страната и пречи на хората у нас да възприемат дори положителните неща, които са направени.

"Борбата с организираната престъпност не е на обществото. Тя е на правителството и на структурите, които обществото избира. Човек сам не може да се бори срещу мафията. Затова той гласува, избира правителство, плаща данъци, за да може там, където има организирана престъпност, борбата да се проведе от органите, които той е избрал", аргументира отговорността на управляващите Стефан Софиянски.

Той обяви, че правителството трябва да покаже, че може да направи нещо, защото в българското общество вече е започнала да се чувства едно безнадеждно усещане как нищо не може да се промени. Това вече е страшно, смята Софиянски.

В отговор на въпрос за намеренията на БСП и СДС да внесат вот на недоверие към правителството, лидерът на Съюза на свободните демократи обаче не се присъедини към действията на лявата и дясната опозиция в парламента. Според Софиянски, с вотове на недоверие организираната престъпност не може да бъде победена.

Споделяне

Още от България